Startpagina Actueel

“Zeer abnormaal weinig neerslag deze lente”

Afgelopen lente kende een zeer abnormaal lage neerslaghoeveelheid, een abnormaal hoge gemiddelde temperatuur, een abnormaal laag aantal dagen met neerslag en een normale zonneschijnduur. Dat is de conclusie van de KMI-waarnemingen afgelopen lente.

Afgelopen lente noteerde het KMI ook een uitzonderlijk lage gemiddelde windsnelheid.

Leestijd : 1 min

Warm en droog

Wat de temperatuur betreft viel vooral de abnormaal hoge gemiddelde maximumtemperatuur op. Deze bedroeg 15,9°C, waar 14,2°C de norm is. Er viel in totaal slechts 108 mm neerslag op 38 dagen. Normaal mogen we 188 liter op 49 dagen verwachten.

Hoewel enkel de abnormaal tot zeer abnormaal lage neerslagtotalen van april er echt uit sprongen, viel er alle drie de maanden minder neerslag dan normaal. Hierdoor varieerden de neerslagtotalen in ons land sterk onder de normale waarden. Ze fluctueerden van ongeveer 40% van de normale in het Doornikse tot ongeveer 70% van de normale in het Land van Herve. Enkel op 18 maart registreerden we lokaal dagtotalen van meer dan 40 mm.

Weinig wind

April en mei waren kalme maanden. Daartegenover stond het winderige begin van de lente. Samen zorgde dit toch voor een uitzonderlijk lage gemiddelde windsnelheid van slechts 3,4 m/s (norm.: 3,8 m/s): een evenaring van het record voor de huidige referentieperiode. Deze waarde werd ook bereikt in 2012 en 2014. Enkel wanneer we naar de volledig reeks kijken (1901-2017), komen we een nog lagere waarde tegen. In 1939 bedroeg de gemiddelde windsnelheid slechts 3,2 m/s.

Lees ook in Actueel

Versoepelde mestwetgeving goedgekeurd

Wetgeving Het Vlaams Parlement heeft woensdag 27 maart een aantal versoepelingen aan de mestwetgeving goedgekeurd. De meerderheidspartijen hadden met spoed een decreet ingediend dat een aantal afspraken uit het landbouwakkoord van vorige maand omzet.
Meer artikelen bekijken