Startpagina Covid 19

Sonja De Becker (Boerenbond): ‘Europa is ziende blind en horende doof’

“In deze coronacrisis is Europa blijkbaar ziende blind en horende doof en geeft blijk van totale inertie (daadloosheid, traagheid).” Dat liet Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond, optekenen in een hoorzitting in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement over de coronacrisis.

Leestijd : 3 min

Na een omstandige uitleg over de gevolgen van de coronacris in de land- en tuinbouw ging Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond, nog in op een aantal bedenkingen. “Na een eerste acute fase zitten we nu in de tweede, meer uitvlakkende fase. Het is noodzakelijk dat een eerste pakket aan steunmaatregelen wordt vervolledigd met een tweede pakket.”

Eengemaakte, interne markt

En hiervoor kijkt Boerenbond ook naar Europa. “In deze coronacris geeft Europa blijkt van totale inertie (daadloosheid, traagheid)”, stelt Sonja De Becker. “Europa zou de behoeder van de eengemaakte, interne markt moeten zijn. Er is steun voor private opslag in bepaalde sectoren, maar het enige wat Europa doet is lidstaten de mogelijkheid geven om flexibeler om te gaan met steunmaatregelen. Dat staat haaks op het intern marktgebeuren en op een gelijk speelveld. Europa is ziende blind en horende doof.”

We hebben er vertrouwen in dat we ook deze crisis doorkomen, door de veerkracht en inzet van de sector én door de oversteuning van de overheden , zegt Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond.
We hebben er vertrouwen in dat we ook deze crisis doorkomen, door de veerkracht en inzet van de sector én door de oversteuning van de overheden , zegt Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond. - Foto: BB

En de toekomst? In de land- en tuinbouw is geen spraken van een heropstart. “Het gaat om een doorstart, want de boeren en tuinders zijn hard blijven werken. Uit onze rondvraag bij meer dan 1.000 landbouwers blijkt echter dat drie op de vier landbouwbedrijven hun plannen voor investeringen hebben opgeborgen. Het is logisch en begrijpelijk, maar bijzonder veel. We hopen dat de investeringen vlug hernemen en weer versnellen. De relance moet daar stevig op inzetten.”

Meer instrumenten dan alleen VLIF-steun

Er is enerzijds de VLIF-steun maar er zijn nu ook nieuwe instrumenten en middelen. “We moeten erop inzetten om die onbekende instrumenten bekender te maken. Zorgen dat actieve boeren en tuinders toegang krijgen tot die nieuwe maatregelen.”

Daarnaast hoopt Boerenbond dat de internationale handel weer vlot wordt getrokken. “Het ordewoord is coördinatie, coördinatie en coördinatie. We zijn voor de oprichting van een Vlaamse exportcel Agrofood. Er moeten bijkomende promotiemiddelen komen, markten heropenen, slagkrachtig werken, voorzien van exportwaarborgen... Export blijft vandaag risky. We moeten onze bedrijven behoeden voor exportrisico’s. We moeten de keten en de bedrijven daarin blijven versterken.”

Sonja De Becker stelt nog dat er geen mirakeloplossingen bestaan. “Het is niet zwart-wit, geen of-of, maar altijd een en-enverhaal. Er zijn complexe uitdagingen, die veelzijdige antwoorden vragen. Maar de land- en tuinbouwer moet altijd zelf kunnen blijven bepalen welk soort weg hij kiest en welke weg hij inslaat.”

Met veerkracht en ondersteuning crisis overwinnen

De barometer staat op heel slecht weer, zegt Boerenbond. “Maar de fundamenten blijven goed: er is goede grond, een goed klimaat, goede boeren, goede infrastructuur voor en na, brede diversiteit aan businessmodellen, heel veel creativiteit en veerkracht. Mensen moeten blijven eten. Deze crisis leert ons ook dat het voedsel best niet van te ver komt, het is belangrijk om daarover dichtbij zekerheid te hebben, dag en nacht. We hebben er vertrouwen in dat we ook deze crisis doorkomen, door de veerkracht en inzet van de sector én door de ondersteuning van de overheden.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken