Startpagina Covid 19

ABS: ‘Betreurenswaardig dat sommigen profiteren van corona, maar dat is NIET de boer’

In de distributie- en retailsector hebben sommige partijen geprofiteerd van de coronacrisis. Dat stelt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. “Dat is wel degelijk gebeurd en is betreurenswaardig. We ontvingen daarover verschillende signalen. Alleen de boer, die profiteerde daar totaal niet van. Integendeel.”

Leestijd : 2 min

In een openbare hoorzitting in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement, voorgezeten door Bart Dochy, ging alle aandacht naar corona, en ook naar het verder te onderhandelen GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid). ABS-voorzitter Hendrik Vandamme merkte onder meer op dat de retail ‘boomde’, maar dat de prijs voor de boer op grote afstand volgde.

Kloof in prijsvorming rundsvlees

Meer zelfs. “Uit een prijsvergelijking voor rundsvlees bleek onder meer dat de consumptieprijs een stijgende curve volgde, maar de karkasprijzen AS2 en DE2 een sterker maar vooral dalende curve vertoonde. “Het gat dat er al was, is alleen nog maar versterkt. Een aantal mensen hebben uit de coronacrisis zeker voordeel gehaald, maar niet op de eerste plaats de boer”, aldus Hendrik Vandamme.

Over de prijsvorming en de retail nog dit, stelt Hendrik Vadamme. “Met de regelmaat van de klok hebben we signalen ontvangen dat afnemers in de distributie bestaande contracten probeerden bij te stellen, in de varkenshouderij en de zuivelsector bijvoorbeeld. Dat signaal hebben we ontvangen. De business draaide dus wel goed. Het is betreurenswaardig dat dit is gebeurd.”

Horeca en foodservice

Het succes van de hoevewinkels is wel een goede zaak. “Het chauvinisme van de Vlaming is aangewakkerd”, zegt Hendrik Vandamme. “Hopelijk blijft dat Lekker van bij Ons (VLAM-campagne) bij de consumenten hangen. We moeten daar verder op inzetten.”

“We kijken ook in de richting van de horeca en de foodservice. Die bevoorraden zich nu vaak met buitenlandse producten. Ook hier is nog een weg af te leggen, onder meer door promotie via de overheden. We hebben bij ons zulke kwaliteitsvolle, Vlaamse producten. Vlees, kaas, zuivel... Ook de horeca en de foodservice zouden daar een groter belang kunnen aan hechten.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken