Startpagina Actueel

Landbouwminister Hilde Crevits trapt Zomer van de Korte Keten en Lekker Vlaams in haar thuisstad af

Met een lekker ijsje van ‘t Moereveld en schuimend gerstenat van het Fort Lapin werd vrijdagmiddag in Torhout de Zomer van de Korte Keten afgetrapt. Het initiatief zet meerdere vormen van de korte keten in de kijker. De Zomer van de Korte Keten gaat uit van de Vlaamse overheid, de provincies, VLAM en het Steunpunt Korte Keten.

Leestijd : 2 min

Het startschot van de Zomer van de Korte Keten had niet toevallig in West-Vlaanderen plaats. Meer zelfs, in Torhout. Dat is niet alleen de thuisstad van Vlaams landbouwminister (en ook bevoegd voor economie) Hilde Crevits (CD&V), die de Zomer van de Korte Keten opende. West-Vlaanderen is vooral dé provincie waar 5 jaar geleden het initiatief rond de verkoop via de korte keten (en 100 % West-Vlaams) met veel succes werd opgestart.

5 jaar geleden gestart in West-Vlaanderen

Minister Hilde Crevits hield de opening in bijzijn van Bart Naeyaert, gedeputeerde landbouw en Jean de Bethune, gedeputeerde economie van de provincie West-Vlaanderen. Het initiatief gaat uit van de Vlaamse overheid, de Vlaamse provincies, VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en het Steunpunt Korte Keten.

De Zomer van de Korte Keten werd in Torhout afgetrapt, op ‘t Moereveld van Bjorn Moyaert en zijn vrouw Cindy.
De Zomer van de Korte Keten werd in Torhout afgetrapt, op ‘t Moereveld van Bjorn Moyaert en zijn vrouw Cindy. - Foto: LV

Zoals bekend kon de Week van de Korte Keten in juni door de corona-pandemie niet doorgaan en werd beslist om er een langere Zomer van de Korte Keten van te maken. “We spelen in op de stijgende interesse van consumenten die alsmaar meer lokaal gaan winkelen”, stelt Bart Naeyaert. “Door te kopen via de korte keten legt voeding ook een zo kort mogelijke weg af van producent naar consument.”

De groepsfoto, corona-proof. Met onder andere de gedeputeerden Jean de Bethune en Bart Mayaert, minister Hilde Crevits en VLAM-directeur Filip Fontaine.
De groepsfoto, corona-proof. Met onder andere de gedeputeerden Jean de Bethune en Bart Mayaert, minister Hilde Crevits en VLAM-directeur Filip Fontaine. - Foto: LV

“Nooit zoveel Vlamingen trokken naar de boer om de hoek om inkopen te doen”, weet ook minister Hilde Crevits. “We willen dit momentum aangrijpen om van deze positieve trend een duurzame evolutie te maken. Onder de werktitel Lekker Vlaams zullen we met alle partners de handen in elkaar slaan om het belang van een breed lokaal aanbod van land- en tuinbouwproducten te onderstrepen en het Vlaams chauvinisme van onze consumenten een boost te geven.”

Een zomer lang activiteiten

Er zijn een hele zomer lang verschillende activiteiten die allemaal perfect passen in de filosofie van die korte keten. Van fietstochten en picknicks, over zelfpluk, boerderij -en brouwerijbezoeken en wijnterrassen tot ijssalons. “Korte keten zit in de lift. Lokaal kopen en rechtstreeks contact hebben met de producent komt in het hoofd en in de gewoontes van steeds meer Vlamingen. Maar de kennis over de korte keten is nog bescheiden, zelfs heel beperkt”, aldus VLAM-directeur Filip Fontaine.

Alle informatie is te lezen op www.zomervandekorteketen.be.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken