Startpagina Actueel

ILVO en CAG zoeken materiaal van Boerenbetoging 1971

Zowat elk gezin dat al geruime tijd in de landbouw of aanverwante sectoren werkte, heeft uitgesproken herinneringen aan de Boerenbetoging van 23 maart 1971. In aanloop naar de 50ste verjaardag van deze gebeurtenis lanceren ILVO en CAG een warme oproep om materiaal en herinneringen te helpen verzamelen.

Leestijd : 2 min

Meer dan 100.000 landbouwers uit Vlaanderen, Wallonië, én uit andere lidstaten van de EEG trokken op 23 maart 1971 door de straten van Brussel. Ze betoogden tegen de hervormingsplannen van Europees landbouwcommissaris Sicco Mansholt, die de boerenstiel moderner en grootschaliger wilde maken. Hij mikte op een halvering van het aantal boeren (van 10 naar 5 miljoen), en op meer opbrengst.

Joris Relaes, administrateur-generaal ILVO: “Het is nu of nooit om de documenten en herinneringen van onder het stof te halen en te bekijken wat de uitkomst uiteindelijk is geweest. We kunnen leren uit het verleden.”

Agrarisch historicus Yves Segers (KULeuven): “De betoging is het symbool geworden voor de mobilisatiekracht van de boerenorganisaties en voor de zoektocht naar een evenwichtige landbouwpolitiek.”

ILVO en het Leuvense Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) willen de vijftigste verjaardag van de betoging aangrijpen om te onderzoeken welke betekenis, welke veranderingen, welke emoties er kleven aan de gebeurtenis.

Vandaar deze belangrijke oproep: hebt u nog foto’s uit die periode? Of misschien filmpjes, een map met krantenknipsels, pamfletten, of zelfs nog spandoeken? En vooral, hebt u verhalen te vertellen over de betoging, en de aanloop ernaartoe? Of kan u vertellen hoe het plan Mansholt uw landbouwbedrijf beïnvloedde?

Neem dan zeker contact op met de geschiedkundigen van Centrum voor Agrarische Geschiedenis. Zij zullen met u afspreken over eventuele interviews of uitwisseling van de informatie.

CAG

Chantal Bisschop (chantal.bisschop@cagnet.be – 016 32 35 73)

of

Laura Danckaert (laura.danckaert@cagnet.be – 016 37 21 90)

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken