Startpagina Actueel

Biologische varkenshouderij groeit in Vlaanderen met een kwart aan

Verleden jaar is de biologische varkensstapel in Vlaanderen met bijna 25 % gestegen, maar in Wallonië dan weer met bijna 13 % gedaald. Dat blijkt uit gegevens van StatBel. Van de totale landbouwoppervlakte in België is 7 % bio.

Leestijd : 1 min

In 2019 is het succes van de biologische landbouw opnieuw onmiskenbaar. Alle indicatoren, met uitzondering van de varkensstapel, bevestigen dat de groei van de sector blijft aanhouden.

Bijna 7 % van landbouwoppervlakte is bio

Tussen 2018 en 2019 is het aantal biologische landbouwbedrijven met 5,4% gestegen, wat overeenkomt met een stijging van het aantal omgeschakelde en in omschakeling zijnde oppervlaktes van 4,6%. De biologische landbouw is nu goed voor 6,9% van de gebruikte landbouwoppervlakte.

90,7% van de oppervlakte die voor dit soort landbouw wordt gebruikt, bevindt zich in Wallonië. In het noorden van het land is de marge voor een stijging dus het grootst. Zo is de biologische varkensstapel in Vlaanderen in één jaar tijd met 24,9% aangegroeid. In dezelfde periode is de biologische varkensstapel in Wallonië met 12,9% gedaald, wat de lichte daling van 0,3% op nationaal niveau verklaart. 41,7% van de Belgische biologische varkensstapel bevindt zich nu in Vlaanderen.

Ook biologische pluimveehouderij in de lift

Ten slotte wint zowel in het noorden als in het zuiden van het land de biologische pluimveehouderij nog steeds aan belang: +13,2% in Vlaanderen en +12,0% in Wallonië.

LV-StatBel

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken