Startpagina Actueel

Landbouwer schenkt grafsteen aan Yper Museum

Acht jaar geleden vond Luc Sampers in Zuidschote in een van zijn weiden een grote witte marmeren steen. Na onderzoek van een paar lokale heemkundigen blijkt het om een onderdeel van een 18de-eeuwse grafsteen met epitaaf te gaan. De landbouwer en zijn vrouw schonken het speciale relict nu aan het Yper Museum. Dat meldt de Krant van West-Vlaanderen.

Leestijd : 2 min

Het gaat om een wit marmeren blok van 50 cm hoog en 5 cm dik. Vermoedelijk hoorde de steen bij de kerk van Zuidschote. “De grafsteen werd wellicht in de loop der tijden uitgebroken en gebruikt als puin om een poel te dempen. Dat kan verklaren waarom de steen op ruim 1,5 km van de kerk is gevonden”, zegt woordvoerder Cathérine Lamaire van stad Ieper.

Uit analyse en genealogisch onderzoek blijkt dat het om een grafsteen gaat van Laurentius Louage en Clara van Belleghem. Laurentius werd geboren in 1655 in Zuidschote en stierf op 9 november 1704. Hij werd dus 49 jaar. Zijn echtgenote Clara werd geboren op 30 maart 1659 in Langemark en overleed in 1733 in Zuidschote op 74-jarige leeftijd.

De schepen van Musea Dimitry Soenen geeft de Krant van West-Vlaanderen mee dat de grafsteen een mooie aanwinst is voor het Yper Museum. “We zullen die op de juiste manier bewaren voor het nageslacht. De steen en het lokale historische onderzoek geven ons inzicht in het plattelandsleven in de dorpen rond Ieper in de vroege 18de eeuw. Dat allemaal dankzij de inzet van het gezin Sampers. De musea en ikzelf zijn hen daarom uiterst dankbaar.”

Naar de Krant van West-Vlaanderen

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken