Startpagina Actueel

Uit onderzoek blijkt dat hopoogst veelbelovend wordt

Inagro gaat de rijpheid van de hop na. De resultaten van de eerste proefnames zijn veelbelovend. “We zien nu al hoge gehaltes aan alfazuren en hopoliën”, zegt ondezoekster Lies Willaert.

Leestijd : 1 min

De hopoogst staat voor de deur. Om het oogsttijdstip goed de kunnen inschatten, worden jaarlijks door Inagro vanaf de tweede helft van augustus stalen genomen op een aantal praktijkpercelen. “De resultaten van de eerste twee staalnames zijn alvast veelbelovend. Gemiddeld ligt het alfagehalte en het totale hopoliegehalte op een hoger niveau in vergelijking met de voorgaande jaren, zeker bij de bitterhoppen. Het zonnige weer van augustus zal hier zeker voor iets tussen zitten”, zegt Lies Willaert van Inagro.

“Naast het alfagehalte en het totale hopoliegehalte, volgen we sinds kort ook het droge stofgehalte van de hop op. Dit droge stof gehalte kan ook een indicatie zijn voor de rijpheid van de hop. Echter, de weersomstandigheden tijdens het nemen van het staal spelen hierbij wel een rol. Zo kunnen regenachtige weersomstandigheden het droge stof gehalte beïnvloeden, wat het moeilijk maakt het ideale oogsttijdstip enkel op basis van het droge stof gehalte te bepalen. Uit de eerste resultaten blijkt het droge stof gehalte op eenzelfde niveau te liggen als vorig jaar, wat doet vermoeden dat de hop nog een beetje kan verder rijpen en dus ook nog rijker aan inhoudsstoffen kan worden.”

Inagro

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken