Startpagina Paarden

Belgische ruiters goed aan het werk

De selecties voor het evenement (3-6 augustus in Ermelo), dat als Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses door het leven gaat, worden met argusogen gevolgd. Ook bij ons.

Leestijd : 3 min

Onze Belgische dressuurruiters zijn gewoontegetrouw sinds het begin van de Cyclus voor jonge dressuurpaarden hard aan het werk. Hun paarden – al dan niet Belgisch gefokt – al evenzeer. Na de manche in Meerdonk (11 juni), hadden ze er zes wedstrijden opzitten. Wie waren de uitblinkers vroegen we ons af?

First-Step Valentin bij de vijfjarigen

Als er een hengst is die domineerde bij de selecties dit jaar dan is het wel First-Step Valentin (Vitalis x Fidermark) bij de vijfjarigen. In punten ging hij zelfs hoger dan zijn oudere collega’s van zes en zeven jaar. Na de manche in Meerdonk totaliseerde de hengst, voorgesteld door Larissa Pauluis, een totaal van 400 punten. Valentin werd in 2015 Belgisch kampioen driejarigen in Gesves en vice-kampioen in Frankrijk. Vorig jaar sloot hij af als Frans kampioen vierjarigen in Frankrijk en vice-kampioen in België. Dit jaar in de Cyclus haalde hij op één na het puntentotaal 100 bij elke selectie. De fundamenten zijn intussen gelegd voor de galerij der groten.

Brecht D’Hoore bij de zes- en zevenjarigen

Dressuurruiter Brecht D’Hoore is een begrip in Belgische dressuurmiddens. Als jonge ruiter schitterde hij meermaals en vooral regelmatig. Dressuurbloed zit de man in de genen. Vechten ook. Terugvechten nog meer. En presteren vast en zeker!

Brecht staat na de selectiemanche van Meerdonk op 1 bij de zes- en zevenjarigen.

In de eerste reeks is dit met Wolfshoeve’s Go on Top (Danone x Welt Hit II). De naam zegt genoeg. Hun puntentotaal is 396 en de hengst wordt op de hielen gezeten door de getalenteerde BWP-merrie Laura Ashley (Bravour x Sandro Hit), gereden door Gert Helsen (394 punten).

Bij de zevenjarigen schittert Brecht D’Hoore dan weer on top maar met een ander paard, zijnde Favian WH (Zizi Top x Roman Nature) – 398 punten. De hengst viel reeds op in de Nederlandse Pavo Cup vorig jaar en is blijkbaar goed op weg het dit jaar nog beter te doen.

Maar ook hier loert een sterke tegenstander om de hoek.

Barroso, bloed en prestatie

Deze Barroso is geen politiek beest, maar een bijzondere hengst van KWPN-komaf. Hij word in de Cyclus voorgesteld door Larissa Pauluis en is een regelrechte eye-catcher … in beweging maar ook in stilstand. De combinatie zit D’Hoore en Favian WH op de hielen met 395 punten en heeft ook reeds 3 keer een score van 100 punten op de teller.

Ook Baroso is een dekhengst en zijn bloedlijn is uitermate interessant. Barroso is een zoon van Bordeaux (KWPN – Krack C x Gribaldi). Dit op zich is aansprekend natuurlijk, maar de moederlijn is ook ruimschoots de omweg waard. De merrie Kendy, moeder van Barroso, heeft als vader Saros xx. Deze moederlijn is een en al prestatiebloed. Kendy werd gekruist met tal van KWPN-dressuurgrootheden (Democraat – Kigali – Metall), steeds met doorslaggevende resultaten. De Nederlandse fokkerij schuwde volbloed niet en Saros xx heeft er dus ook veel kansen gekregen. Want deze volbloedhengst fokte goed en mooi. Hij gaf daarbovenop nog werklust en rittigkeit door.

Saros xx had het dan ook van geen vreemden. Het zat de hengst in de genen dankzij zijn vader Charlottown xx, die van Charlottesville xx het prestatiebloed erfde van Prince Chevalier xx en Prince Rose xx. Ook de in België sterk onderschatte volbloed Helenus xx was een zoon van Charlottesville. In Oldenburg daarentegen werd Helenus xx sterk gesmaakt. Merries die zijn bloed voerden werden er graag ingeschreven.

Prince Rose xx kreeg een standbeeld op de Wellingtonrenbaan in Oostende. De hengst was de superster van de Belgische rennen rond 1930. Geen enkele volbloed schreef op deze manier geschiedenis in onze contreien. Prince Rose wel! In Bordeaux is de vererving van Saros xx sterk terug te vinden. Goed bloed liegt immers nooit!

PB

Lees ook in Paarden

Stal van ’t Greeveshof te Kampenhout

Paarden Net buiten de drukke verkeersaders rond Vilvoorde komen we terecht langs een rustig landbouwpaadje bij Marleen en Eric De Greeff. De familienaam doet direct een belletje rinkelen. Na nadere kennismaking is de vader van Eric een neef van de naamgenoten van Stal d’Elewijt.
Meer artikelen bekijken