Startpagina Paarden

‘Stal Den Bosdries’ uit Oostmalle

Als boerenzoon heeft Louis al van jongs af met een Brabants trekpaard gewerkt. Zijn liefde en kennis van het paard heeft hij van zijn vader meegekregen.

Leestijd : 1 min

Voor Bie, zijn echtgenote, was het boerenpaard te zwaar en daarom werd er in 1981 gekozen voor een Noors Fjordenpaard. Het was er niet één maar ineens drie. De microbe van het fokken was aanwezig en al gauw kwam de eerst fokhengst. Door vele bezoeken aan buitenlandse fokkers, kwamen ze in contact met een Noorse fokker van grijze fjordenpaarden. In deze kleur was het moeilijk om kwaliteit te vinden en samen met de Noorse voorzitter besloten ze om hier iets aan te doen. Na lang zoeken vonden ze in Nederland eerder toevallig, een mooi grijs hengstveulen uit een sterke moederlijn: Brijol.

Zoektocht gaat verder

Dat was blijkbaar een schot in de roos, want in 2015 is hij in Noorwegen, het Mekka van de Fjorden, tot algemene kampioen uitgeroepen, wat aanvoelt als wereldkampioen worden. Zo is toch wel de doelstelling bereikt: zorgen voor meer kwaliteit in deze kleur van fjordenpaarden. Ondertussen is de zoektocht naar goede grijze hengsten voortgezet en staan er nu drie goedgekeurde Grå hengsten in de stal Den Bosdries ter dekking. Louis en Bie werken sinds hun pensioen samen aan de paarden en ze willen dit blijven doen zolang hun fysieke conditie dat nog toelaat. Ze fokken nu met 10 merries en 4 gekeurde dekhengsten." Gelukkig dat zot zijn van paarden geen pijn doet", zei Louis tot slot.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken