Startpagina Actueel

Tiental organisaties voeren actie tegen het EU-Mercosur akkoord

Een tiental organisaties (Wervel, FIAN, Entraides et Fraternité, SOS Faim, Brigades Action Paysannes, GASAP, Rencontre des Continents, Le Début des Haricots, MOC-CIEP en Greenpeace) hebben actie gevoerd aan de Europese Unie en online. Ze vragen de ministers van Buitenlandse Zaken om het handelsakkoord tussen de EU en de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay) niet te ratificeren.

Leestijd : 2 min

De coalitie ‘Stop EU-Mercosur’ is tegen het EU-Mercosur vrijhandelsakkoord omdat het niet voldoet aan een aantal essentiële ijkingspunten op het vlak van duurzame ontwikkeling, mensenrechten en sociale rechten.

Enkel commerciële belangen voorop

“Het akkoord zoals het nu voorligt, weerspiegelt een Europees handelsbeleid dat enkel commerciële belangen vooropstelt. De ratificatie van dit akkoord zal desastreuze gevolgen hebben voor de gezondheid, voedselzekerheid, kleinschalige landbouw, mensenrechten, arbeidsrechten en voor de bescherming van het milieu en het klimaat”, zegt Matteo De Vos van Greenpeace.

CerradoEUmercosur

Ondanks de vele signalen vanuit diverse hoeken van de maatschappij in België en andere Europese landen blijven de Europese Commissie en de werkgroepen van de Raad die de onderhandelingen van handelsakkoorden begeleiden, doof voor de jarenlange kritiek op het Europese handelsbeleid en blijven ze handelsakkoorden afsluiten die handelsbelangen laten voorgaan op gezondheid, arbeid- en mensenrechten en de zorg voor het milieu en het klimaat.

Organisatie vraagt ontmoeting met minister

Voor België neemt Sophie Wilmès, recent benoemd tot vicepremier en minister van Buitenlandse zaken, Europese zaken en Buitenlandse handel, deel aan de Raad van de Europese Unie. De coalitie zal haar een brief bezorgen waarin nogmaals alle redenen uiteengezet worden waarom het EU-Mercosur akkoord niet goedgekeurd mag worden. De coalitie zal haar ook om een ontmoeting vragen.

LV-Greenpeace

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken