Startpagina Actueel

Piek van bij VDAB ontvangen vacatures uit land- en tuinbouw lag in april

Concrete cijfers over hoeveel studenten en tijdelijke werklozen de voorbije maanden in de Vlaamse fruitsector werkten, zijn bij VDAB niet beschikbaar. Het aantal rechtstreeks door VDAB ontvangen vacatures (zonder uitzend) in de beroepsgroep land-, tuin en bosbouw lag dan weer het hoogst in de maand april.

Leestijd : 2 min

Karolien Grosemens, Vlaams parlementslid voor N-VA, vroeg cijfers over tewerkstelling in de fruitsector op aan Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. “De minister kondigde in pers al aan dat er momenteel al tussen de 5.000 en 7.000 studenten over heel Vlaanderen aan de slag zijn in de fruitpluk. Normaal zijn dat er jaarlijks ongeveer 3000.” Concrete cijfers zijn moeilijk te vinden.

Studenten in de Vlaamse fruitsector

VDAB heeft geen cijfers van het aantal studenten dat aan de slag is gegaan in de Vlaamse fruitsector. Deze cijfers zijn beschikbaar via RSZ. “De opgezette sociale media-acties gericht naar studenten hadden tot doel studenten te informeren over de jobs in de fruitpluk via de landingspagina www.helpdeoogst.be. Studenten dienen zich niet verplicht in te schrijven bij VDAB om de vacatures te kunnen bekijken en te solliciteren op de vacatures.”

Ook van het aantal tijdelijke werklozen dat aan de slag is gegaan in de Vlaamse fruitsector, heeft de VDAB geen cijfers. “De opgezette acties gericht naar tijdelijke werklozen hebben tot doel tijdelijke werklozen te informeren over de dienstverlening van VDAB, waaronder de jobs in de fruitpluk via de landingspagina www.helpdeoogst.be. Tijdelijke werklozen dienen zich niet verplicht in te schrijven bij VDAB om de vacatures te kunnen bekijken en te solliciteren op de vacatures.”

Landingspagina www.helpdeoogst.be

De site www.helpdeoogst.be is een landingspagina langs waar werkgevers geïnformeerd worden en contact kunnen opnemen met VDAB in functie van publicatie van hun vacatures. Uit de cijfers blijkt dat voor het aantal rechtstreeks door VDAB ontvangen vacatures (in het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten) in de beroepsgroep land-, tuin en bosbouw de piek in de maand april lag.

Een overzicht per maand: januari (421), februari (681), maart (1052), april (1056), mei (432), juni (510), juli (725), augustus (347) en september (cijfers tot 17 september: 120).

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken