Hilde Crevits: ‘Ontwikkeling van landbouwbedrijven garanderen en faciliteren is cruciaal voor toekomst’

Ruimte voor landbouw is het motto voor de ontwikkeling van de Vlaamse landbouw, stelt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.
Ruimte voor landbouw is het motto voor de ontwikkeling van de Vlaamse landbouw, stelt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. - Foto: Belga

In de commissie Landbouw benadrukte landbouwminister Hilde Crevits woensdagmorgen haar functie als ‘bruggenbouwer’. “Niet-realistische maatregelen of te rigide maatregelen leiden doorgaans niet tot het gewenste effect op het veld en deze hebben dus ook niet het gewenste effect op vlak van het verbeteren van de milieukwaliteit.”

Terecht stelt minister Hilde Crevits dat we ons altijd moeten realiseren dat zulke inspanningen van de landbouwers tot extra kosten die men niet via de werking van de markt kan doorrekenen. “Landbouwers hanteren bij de uitbating vandaag trouwens al heel hoge standaarden als het gaat om de impact op het leefmilieu.”

Vergunningen

Zonder haar collega Zuhal Demir expliciet te noemen, kwam Hilde Crevits ook even terug op de discussie rond het vergunningenbeleid, dat heel actueel is. “Bij elke vergunningsaanvraag voor een landbouwbedrijf, of het nu gaat op een nieuwe inplanting om een hernieuwing of om een uitbreiding, worden alle potentiële milieueffecten uitgebreid onderzocht en strikt beoordeeld. Dus een aanvraag voor bijvoorbeeld een bedrijfsuitbreiding dat aan alle voorwaarden voldoet en bijvoorbeeld een goedgekeurde MER heeft, zou – zoals elke andere economisch actieve onderneming- wat mij betreft op een vergunning moeten kunnen rekenen.”

Onmisbare rol

“Landbouwers innoveren en passen hun teelt- en productiemethoden voortdurend aan, niet alleen in functie van het rendement, maar ook met veel aandacht voor het leefmilieu. Landbouwers produceren ons voedsel en hebben daarom een onmisbare rol in onze maatschappij. Daarom moeten we, ook met de nodige realiteitszin, de verdere ontwikkeling van onze bedrijven blijven garanderen en ook faciliteren. Ruimte voor landbouw moet daarbij het motto zijn.” Daarmee reageert ze al op de recent gelanceerde open brief van Boerenbond. Die pleit om boeren voldoende ruimte te geven om te ondernemen.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent