Startpagina Actueel

Tot drie keer meer kerstbomen verkocht door coronarush

Dag op dag een maand voor Kerstmis hunkert de Belg naar gezelligheid, zeker in coronatijden. In de 250 Aveve-winkels in ons land zijn momenteel al drie keer meer kerstbomen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. "We zijn door de grote vraag al op 9 november gestart met verkopen, twee weken vroeger dan normaal", zegt woordvoerder Stéphanie Deleul van Arvesta, moederbedrijf van Aveve.

Leestijd : 2 min

Traditioneel volgt de grootste piek in de verkoop van kerstbomen pas na Sinterklaas, weet Deleul. "Maar je voelt ook in je omgeving dat dit jaar anders is. We verkochten al een paar duizend bomen, drie keer meer dan in 2019. Het gaat alleen over natuurlijke bomen, want de kunstvariant mogen we door de coronamaatregelen niet meer verkopen."

Meer dan 90% van de Belgische kerstbomen geteeld in Wallonië

Ook de kerstboomtelers in ons land voelen die tendens. Meer dan 90 procent van de Belgische kerstbomen worden geteeld in Wallonië, waarvan 2 derde in Luxemburg en 1 derde in Namen. In 2019 teelde en verkocht de Waalse federatie van boomkwekers (UAP) 3,5 miljoen bomen, ten opzichte van 3,2 miljoen in 2018. "Ongeveer 708.000 daarvan zijn bestemd voor de Belgische markt, de rest voor export, in de eerste plaats naar Frankrijk", zegt Didier Ernould van de Waalse boomkwekersfederatie UAP.

"Onze klanten, zoals tuincentra en groothandels, bestellen ook vroeger. De mensen hunkeren duidelijk naar een lichtpunt in deze donkere tijden." De populairste boom blijft de Nordmannspar, goed voor 90 procent van de verkoop, zegt Ernould. UAP teelt ook onder meer de Fraseri- en de edelspar.

Lokale telers zijn vaak de enige optie

De Vlaamse sierteelt- en groenfederatie AVBS merkt ook meer vraag, die vroeger komt dan andere jaren. "Dat kan ook te maken hebben met de sluiting van niet-essentiële winkels, waardoor de lokale telers vaak de enige optie zijn", zegt secretaris Miet Poppe.

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken