Startpagina Paarden

Daniel Rodts, 25 jaar voorzitter Vlaamse Haflingerclub

De nu 70-jarige Daniël Rodts uit Aalter heeft als enthousiaste Haflingerliefhebber zijn sporen verdiend. De gepensioneerde leerkracht houtbewerking heeft zich samen met zijn vrouw Liliane Plaiy gedurende 25 jaar ten volle ingezet voor de Vlaamse Haflingerclub. Een goede gelegenheid om terug te blikken.

Leestijd : 2 min

S inds het ontstaan van ‘De Vlaamse Haflingerclub’ in 1985 tot op heden heeft Daniël Rodts aan allerlei activiteiten zijn medewerking verleend om de Haflinger te promoten. Op 30 januari 1995 nam Paul De Raedt, gewezen commandant van de Rijkswacht te paard in de Groendreef te Gent, afscheid als voorzitter. Pierre Dauwe zaliger vroeg Daniël of hij Paul wilde opvolgen. “Na 14 dagen bedenktijd heb ik een positief geantwoord gegeven”, aldus Daniël.

Ondertussen zijn we 25 jaar later. Zijn eerste opdracht was van de ‘De Vlaamse Haflingerclub’ een vzw te maken.

Activiteiten

Daniël vertelt verder: “In 1990 hebben we, toen ik ondervoorzitter was, deelgenomen aan de zestigjarige viering van Koning Boudewijn die tevens 40 jaar koning was. We namen deel met 6 antieke koetsen, elk getrokken door een tweespan Haflingers. De figuranten waren allen voorzien van Oostenrijkse kledij. Op de Heizel hebben we voor een massa toeschouwers een carrousel gereden.” Met 15 Haflingerruiters is hij in 1997 voor 5 dagen op Haflingenkamp geweest bij de familie John Aarts in Bergen-op-Zoom (Nl). Vanaf dan werd er ieder jaar een Haflingerkamp georganiseerd.

De carrouselruiters oefenen nog regelmatig en bij gelegenheid geven ze een demonstratie met hun Haflingers.

Keuringen

In de periode 1990-2000 organiseerde het bestuur 7 keuringen op één jaar: te beginnen met St.-Amandsberg, gevolgd door Wolvertem, Aalst, Torhout, Zottegem, Deinze en Sint-Lievens-Houtem. Dit jaar zou het voor de 30ste keer zijn dat er deelgenomen wordt aan de Winterjaarmarkt te Sint-Lievens-Houtem. Vanaf 2008-2018 werd er jaarlijks een Haflingerkoetsentocht te Oost-Eeklo georganiseerd. Op onze vraag naar de huidige activiteiten kregen we het volgende overzicht: 1. Agriflanders en Landbouwdagen in Oudenaarde; 2. Opendeurdag in de land- en tuinbouwschool te Oedelem; 3. ‘Zomerjaarmarkt’ te Sint-Lievens-Houtem; 4. Organiseren van ledendag, koetsentocht voor al de leden; 5. Figureren in de Cyriel Buyse stoet te Nevele; 6. Keuring voor Haflingers op 11 november te Sint-Lievens-Houtem.

“Dat alles kunnen we organiseren door de geweldige inzet van de bestuursleden en de vrijwillige helpers”, aldus Daniël. “Maar tot ons grote spijt hebben we in 2020 alles moeten annuleren door het coronavirus. Zolang mijn gezondheid het toelaat en de bestuursleden me aanvaarden zal ik mij inzetten voor de club en de Haflingers. Ik heb wel het geluk dat mijn jongste zoon (40) mij als fokker wil opvolgen. Hij is een echte paardenliefhebber.”

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Op bezoek bij een kleine, gedreven fokker: Stal van ’t Hof te Moerzeke van Andreas Van Geyte

Paarden Ik ontmoette Andreas vorige zomer als voorzitter van de jury op het laatste Vlaams Kampioenschap. Hij is bestuurslid van de VFBT, maar vooral een gedreven fokker van het Belgisch trekpaard. Hoewel hij deelnemer is aan het nationaal kampioenschap merries, dingt hij met zijn trekpaarden niet alleen mee aan keuringen, maar labeurt hij er ook mee op de omliggende akkers, zowel van hemzelf als van (meestal oudere) landbouwers in de buurt.
Meer artikelen bekijken