China legt importtaksen op van meer dan 100 procent op Australische wijn

De betrekkingen tussen China en Australië zijn in de afgelopen twee jaar aanzienlijk verslechterd. De wijnbouw in Australië is daar nu een slachtoffer van.
De betrekkingen tussen China en Australië zijn in de afgelopen twee jaar aanzienlijk verslechterd. De wijnbouw in Australië is daar nu een slachtoffer van. - Foto: Pixabay

Volgens China lopen Chinese wijnproducenten "substantiële schade" op door de prijsdumping van hun Australische concurrenten. China is de grootste afzetmarkt voor Australische wijn en ook de belangrijkste handelspartner van Canberra. De Australische minister van Landbouw David Littleproud liet weten dat de regering erg teleurgesteld is door de beslissing van Peking.

Volgend jaar afronding onderzoek dumpingpraktijken

"De Australische regering wijst categorisch elke beschuldiging af dat onze wijnproducenten dumpingproducten in China invoeren en we geloven dat er geen bewijzen zijn voor dergelijke praktijken", zei hij. Canberra is in contact met Peking om te achterhalen wat de problemen juist zijn. Het onderzoek van Australië naar de dumpingpraktijken zal pas volgend jaar volledig afgerond zijn. Het aandeel van Treasury Wine Estates, een van de grootste wijnexporteurs in Australië, zakte vrijdagochtend (plaatselijke tijd) met 11 procent nadat het nieuws over de tarieven bekend was geraakt, meldt de openbare omroep ABC.

Betrekkingen tussen China en Australië verslechterd

De betrekkingen tussen China en Australië zijn in de afgelopen twee jaar aanzienlijk verslechterd. Zo mag het Chinese Huawei het 5G-netwerk van Australië niet ontwikkelen en is Peking ook niet blij dat Australië voorstelde om een onafhankelijk onderzoek te starten naar de corona-uitbraak in Wuhan.

Onlangs legde China ook al beperkingen op op steenkool, koper en gerst uit Australië. "Dit gaat volledig in tegen de verplichtingen die China heeft in het kader van het vrijhandelsakkoord tussen China en Australië en als lid van de Wereldhandelsorganisatie', zei minister van Handel Simon Birmingham vrijdag.

Belga

Meest recent

Meest recent