Startpagina Actueel

Eind volgende week geen nertsen meer in Nederland

Vanaf eind volgende week zullen er in principe geen nertsen meer in Nederland zijn, zo heeft minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) meegedeeld. Op dit moment zijn nog maar op 4 Nederlandse bedrijven nertsen aanwezig, maar de verwachting is dat deze dieren uiterlijk eind volgende week worden geruimd om hun vacht.

Leestijd : 1 min

Het verbod op het fokken van nertsen is in Nederland met verschillende jaren vervroegd omdat de dieren besmet kunnen worden met het coronavirus. De angst is dat het virus onder nertsen blijft bestaan, ook als er voor mensen bijvoorbeeld een vaccin is gevonden.

In Denemarken is het virus ook in nertsen gemuteerd naar een andere vorm, waar een vaccin minder vat op lijkt te hebben. Meer dan de helft van de Nederlandse nertsenkwekerijen is al geruimd, omdat het coronavirus op die bedrijven is aangetroffen. De pelsperiode loopt bijna af, dus ook de nertsen op gezonde bedrijven zijn inmiddels vrijwel allemaal geruimd. Ook bij ons in Vlaanderen is er een uitdoofbeleid voor de 17 pelsdierhouderijen.

Belga

Lees ook in Actueel

WHO bezorgd over overdracht van vogelgriep van dier op mens

Veeteelt De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar ‘grote bezorgdheid’ geuit over de toenemende overdracht van het vogelgriepvirus naar nieuwe diersoorten, waaronder de mens. “Dat blijft een enorme zorg”, zegt Jeremy Farrar, wetenschapper bij het VN-gezondheidsagentschap.
Meer artikelen bekijken