Startpagina Actueel

Departement Landbouw en Visserij wint Agoria-award voor innovatie

Voor de inzet van geodata en artificiële intelligentie voor gewasherkenning en automatische interpretatie van luchtfoto's heeft het Departement Landbouw en Visserij de Agoria-award 2020 voor innovatie gewonnen. Deze erkenning is een hart onder de riem voor het departement, dat in de toekomst nog meer inzet op innovatie.

Leestijd : 2 min

Met de awards zet Agoria vooral digitale overheidsprojecten in de kijker die onder meer het leven van de burger en als ondernemer aangenamer en efficiënter maken. De wedstrijd is dit jaar al aan de 17de editie toe, en zoals altijd komen zowel projecten in aanmerking die burgers en bedrijven in staat stellen om contact te leggen met de overheid, als toepassingen die ambtenaren en overheden onder elkaar gebruiken.

Verschillende categorieën

Er waren verschillende categorieën: innovatie, gebruiksvriendelijkheid, rendabiliteit, samenwerking en duurzaamheid. In de categorie innovatie waren er volgende genomineerden: Citynet, Al for Cities and Citizens (stad Gent), Coronalert (Sciensano) en Inzet van GEOAI voor gewasdetectie en automatische interpretatie van luchtfoto’s (Departement Landbouw & Visserij). De award werd gewonnen door het Departement Landbouw & Visserij.

In het winnende project van het departement wordt geodata en artificiële intelligentie (AI) gebruikt om vormen van en activiteiten op landbouwpercelen te kunnen opvolgen. Voor de activiteit richt het departement zich vooral op gewasherkenning. Per perceel worden met satellietgegevens groeicurves van het gewas bepaald om het gewas te kunnen herkennen.

Encyclopedie aan potentieel voor de landbouwer

Ook de advisering aan en de begeleiding van de landbouwer op basis van deze curves rond bijvoorbeeld inzaai- of aanhouddatum staat op de planning van het departement. Bovendien toont het project aan dat het lezen van de luchtfoto’s met behulp van artificiële intelligentie een encyclopedie aan potentieel heeft waarvan de landbouwer de volgende jaren ook nog de vruchten zal plukken.

Patricia De Clercq, secretaris-generaal Departement Landbouw en Visserij, is verheugd over het behalen van de award. “Het doet me erg veel plezier dat wij deze award gewonnen hebben. De Vlaamse land- en tuinbouw is erg kennisgedreven en innovatief. Dat vooruitstrevend karakter moeten we behouden. Ik zie het als onze taak om innovatieve landbouwers te ondersteunen en enthousiast te maken om aan de slag te gaan met nieuwe technologieën. Als departement nemen we daarin graag het voortouw. Ik wil ook een pluim geven aan onze medewerkers voor hun inzet en gedrevenheid om ook op vlak van innovatie te excelleren.”

Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw, deelt in de vreugde. “Ondernemers weten, beter dan wie ook, hoe belangrijk innovatie is. Innovatie zorgt voor economische groei en voor het behoud van onze concurrentiepositie. Ook de overheid kan hierin een rol spelen, door innovatie te stimuleren en door zelf het goede voorbeeld te geven. Ik ben dan ook verheugd dat het Departement Landbouw en Visserij voluit deze kaart trekt.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Oproep onderzoeksprojecten biolandbouw

Actueel Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij van de Vlaamse overheid organiseert een oproep voor het indienen van onderzoeksprojecten in de biologische landbouw. De deadline voor indiening is 17 juni.
Meer artikelen bekijken