Startpagina Actueel

Nederlandse regering bereikt stikstofakkoord

De Nederlandse regering heeft een akkoord bereikt over de stikstofwet. Met de opmerkelijke deal, vooral door deelname van de socialistische SP, heeft landbouwminister Carola Schouten zich verzekerd van brede steun voor haar wet in de Senaat.

Leestijd : 2 min

De afgelopen dagen is lang gepraat over het wetsvoorstel, waarover woensdagavond eindelijk een deal is gesloten. In ruil voor steun krijgen de partijen onder meer de toezegging dat in 2035 bijna driekwart van de gevoelige natuur niet meer beschadigd wordt door de stikstofneerslag. Daarvoor moet de stikstofuitstoot gehalveerd worden. Een adviescommissie had dat ook al geadviseerd.

1.000’en PAS-melders krijgen een vergunning

Ook zet de Nederlandse regering een tussendoel in de wet van 40 procent van de natuur op een gezond stikstofniveau in 2025. Daarnaast komt er onder meer 20 miljoen euro extra voor zorgbuurthuizen, kleinschalige wooncomplexen voor ouderen, als onderdeel van een extra impuls voor de woningbouw. Verder belooft de Nederlandse regering dat de 1.000’n zogenoemde PAS-melders een vergunning krijgen.

Dit zijn ondernemers die tussen 2015 en 2019 melding maakten van uitbreiding van hun bedrijf. Onder het vorige stikstofbeleid (PAS) was zo'n melding voldoende. Maar omdat de Raad van State hier in 2019 een streep door zette, is voor de ingenomen stikstofruimte wel een vergunning nodig. Daardoor ontstond onzekerheid voor deze 'melders'. Vooral de SGP, een partij met een grote boeren-achterban, wilde duidelijkheid voor deze groep.

De RvS-uitspraak in 2019 had verregaande gevolgen voor de woningbouw en de landbouw. De uitstoot van stikstof moest flink naar beneden om bepaalde natuurgebieden beter te beschermen. Hierdoor liep het uitgeven van vergunningen voor projecten waarmee stikstof wordt uitgestoten volledig vast, terwijl er al een groot tekort aan woningen is.

2 miljard om stikstofuitstoot door onder meer industrie en landbouw te verlagen

Om de bouw van woningen en de aanleg van infrastructuur op gang te brengen, stelt de Nederlandse regering een reeks maatregelen voor. Schouten kondigde al eerder aan dat het kabinet 2 miljard uittrekt om de stikstofuitstoot door de landbouw, industrie en bijvoorbeeld scheepvaart te verlagen en 3 miljard om de speciale natuurgebieden te versterken. Daarnaast is een half miljard opzij gezet voor schonere woningbouw.

Belga

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken