Startpagina Actueel

Restafval wordt nieuw product: 90.000 euro voor circulaire ketenprojecten

De provincie Oost-Vlaanderen geeft 90.000 euro aan 3 projecten die de circulaire economie in Oost-Vlaanderen bevorderen. Kaffee Circulair uit Gent, GrasVezel uit Drongen/Hamme en Weisoep uit Berlare gaan in 2021 elk met 30.000 euro aan de slag om van reststromen nieuwe producten te maken.

Leestijd : 2 min

De omschakeling naar een duurzame en circulaire economie, is een speerpunt voor de Provincie Oost-Vlaanderen. En om die omschakeling een duwtje in de rug te geven, lanceerde de provincie in september het project ‘Circulaire Keten’.

Gedeputeerde Kurt Moens, bevoegd voor Economie, legt uit: “Met het Circulaire Ketenproject willen we samenwerkingsinitiatieven ondersteunen die een hefboom kunnen vormen voor de circulaire economie in Oost-Vlaanderen. De goedgekeurde projecten zijn hier een mooi voorbeeld van. Wij zijn heel benieuwd naar de resultaten van deze eerste lichting.”

Koffiegruis wordt zeep

Koffiegruis verzamelen, drogen, persen tot olie en koek en vervolgens gebruiken als nieuwe grondstof. Dat is het idee achter het project ‘Kaffee Circulair’, een samenwerking tussen GLIMPS.bio, Groep Intro/GRINTA, Govi NV, Christeyns NV, Atelier m., ILVO en de Stad Gent. Met de olie kan zeep gemaakt worden, terwijl de perskoek gebruikt kan worden voor voedingstoepassingen, veevoeder, bodemverbeteraar of vulstof voor plaatmateriaal. Zo krijgt koffiegruis afkomstig van bedrijven en horeca een nieuw leven.

“Koffiegruis dat bij het restafval of GFT belandt, heeft nog heel wat mogelijkheden voor circulaire verwerking. Door zowel voor de perskoek als koffiegruisolie toepassingen te zoeken, gaan we samen met lokale partners voor een duurzaam en financieel haalbaar circulair businessmodel en voor maximale impact. Zo dragen we bij tot het circulair maken van de volledige koffieketen, van koffieboer tot consument”, aldus Kaffee Circulair.

Grasmaaisel wordt vezelplaat

Het project GrasVezel wil grasmaaisel opwerken tot een vezel die gebruikt kan worden als grondstof voor circulaire bouwmaterialen zoals vezels voor stroleem, vezelplaten… Onderzoeks- en ontwikkelbedrijf Releaf BV uit Drongen en maatwerkbedrijf Spoor 2 uit Hamme slaan de handen in elkaar om een maaiprotocol te ontwikkelen dat een optimale maaiselkwaliteit garandeert en verdere verwerking van het maaisel toelaat. Daarnaast zal via de subsidie onderzocht worden hoe de vezel omgevormd kan worden tot 90% droge stof, zodat die aan de technische vereisten van geïnteresseerde kopers voldoet.

Melkwei wordt weisoep

Bij de productie van kaas ontstaat ‘melkwei’: een vloeistof die nog veel voedingsstoffen bevat, maar als reststroom nog te vaak onbenut blijft. Eén manier om die melkwei toch te gebruiken, is het sap verwerken in groentesoep. Met het project ‘Weisoep’ willen kaasmakerij de Zuivelarij uit Berlare en Hogeschool Odisee dit proces opschalen en verdere kennis opbouwen over de invloed van bepaalde parameters (zoals druk, kooktijd, zuurtegraad…) op de smaak, aminozuursamenstelling en voedingswaarde van de weisoep.

Prov. Oost-Vlaanderen

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken