Startpagina Akkerbouw

Voorzichtige tekenen van vraagnormalisering en licht prijsherstel op de vlasmarkt

Binnen de hele hectiek van de nog steeds sterk heersende Covid-19 pandemie vertellen de cijfers over de vlasmarkt (t.e.m.de maand oktober 2020 = eerste 4 maanden verkoopcampagne 2020-2021) ons toch een verhaal van schoorvoetend herstel van onze vlas/linnen-markt.

Leestijd : 1 min

De verkoop van lange vezel (in tonnage) zit (gecumuleerd t.e.m. oktober) terug binnen de normale campagne-evoluties, wat toch op een lichte en voorzichtige ‘relance’ wijst. De lagere prijzen en de hoge stockniveaus zullen we nog wel een tijdje meeslepen.

Alhoewel de markt van de korte vezels iets minder zwaar was getroffen door de Covid-19 standstill van de wereldwijde economie, zien we ook hier de voorzichtige hersteltrends in volume van de vraag.

Het is duidelijk dat stroomafwaarts van onze waardeketen één van onze belangrijkste uitvoerlanden, nl. China, aan een duidelijke inhaalbeweging bezig is. Hun importcijfers voor lange en korte vlasvezel voor de maand oktober 2020 bevestigen deze positieve ‘trend’. Algemeen wordt voor de Chinese economie in 2021 terug een belangrijke groei verwacht.

Voor wat kledij en ‘fashion’ wereldwijd betreft in 2021, worden verkoopcijfers voorspelt voor de mondiale mode-industrie van 15% onder het niveau van 2019. Ook in deze analyse is een volledig herstel in 2021 dus nog niet aan de orde.

ABV-TD

Lees ook in Akkerbouw

Boeren mét de natuur in de schaduw van Zaventem

Akkerbouw Voor akkerbouwer Rudi Claessens is het enigszins ‘apart’ boeren. Zijn boerderij ‘Agrro Vuerenkouter’ ligt vlak naast het op- en afrittencomplex van de E40 in Sterrebeek én het gros van de velden ligt in de omgeving van Zaventem.
Meer artikelen bekijken