Startpagina Actueel

Minister Hilde Crevits wil zich niet vastpinnen op streefcijfer voor ontwikkeling van biolandbouw

Landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) laat zich niet vastpinnen op een streefcijfer voor biolandbouw in Vlaanderen, maar wil met financiële steun zowel de vraag als het aanbod gevoelig stimuleren. “Ik wil op beide fronten een sprong voorwaarts maken.”

Leestijd : 2 min

De ambities van Europa voor de uitbouw van het biologisch landbouwareaal zijn bekend: 25 % van de totale landbouwoppervlakte wordt vooropgesteld. Vlaanderen hinkt met de schamele 1,4 % flink achterop en dat gapend gat toerijden zit er de komende jaren niet in. Hoewel ook bij ons het biologisch landbouwareaal elk jaar verder groeit.

Strategisch plan

Arnout Coel, Vlaams parlementslid voor N-VA, vroeg in de plenaire zitting in het Vlaams parlement aan Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) om toch na te denken over een streefcijfer voor het Vlaamse bio-areaal. “We willen inderdaad groeien in bio-landbouw, maar de sector zelf vraagt op 2 fronten groei: groei in de aanbodzijde, maar ook groei aan de zijde van de consument. Daar wringt echter in Vlaanderen ook wel het schoentje.”

In de verkoop van verse voeding heeft biovoeding slechts een marktaandeel van 2,6 %. “Ik wil de 5 miljoen euro die we per jaar investeren dan ook aan beide kanten investeren. Ten eerste is het van belang dat boeren die een omschakeling doen naar biolandbouw, in de periode van omschakelen (2 jaar) financieel worden ondersteund. Ik wil ook echt investeren in lokale overlegplatformen, waar boeren, afnemers en verwerkers elkaar leren kennen.” Het is maar een van de redenen waarom binnenkort een derde biocluster (Meetjesland-Leiestraat) wordt opgestart.

Vooral veel ambitie

Verder wil Vlaanderen verder sterk investeren in communicatie. “We hebben nu al Bio zoekt Keten van BioForum. Ook VLAM voert promotie voor bioproducten. Dat zijn heel goede zaken, je moet de mensen wel warm maken om bioproducten te kopen. Ik wil dus op beide fronten een sprong voorwaarts maken, want het consumentengedrag gaat hand in hand met het aanbod”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

BioForum, de sectororganisatie van de Vlaamse biologische landbouw- en voedingssector, is blij om te horen dat minister Hilde Crevits verder voor groei pleit. “We hoeven niet zo nodig een streefcijfer”, zegt BioForum-directeur Lieve Vercauteren. “We willen vooral veel ambitie als het over bio gaat. We zijn daarom blij om te horen dat de minister ook na 2022 het strategisch plan bio wil voortzetten. Voor ons moet dat nieuwe plan ook meer inzetten op een stijging van de vraag naar bio. Dat kan bijvoorbeeld door meer bio te voorzien bij overheidsopdrachten.”

Lokaal voedsel

BioForum maakt tenslotte een kleine kanttekening over de promotie van lokaal voedsel. “We zijn uiteraard voorstander, maar hopen wel daarnaast ook verder ingezet zal worden op de promotie van bio, waarbij vooral de sterktes van biologisch voedsel verder in de verf worden gezet”, aldus BioForum-voorzitter Lieve Vercauteren.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken