Startpagina Actueel

Milcobel ziet leden vertrekken en verhoogt melkprijs in 2021

Door de gewijzigde melkaanvoer door het vertrek van enkele leden en de aanwezigheid van nieuwe partijen op de zuivelmarkt hield zuivelverwerker Milcobel een extra bijeenkomst. Daarop werd onder meer beslist om de melkprijs in januari 2021 met 1,4 euro te verhogen tot 28,4 euro per 100 liter.

Leestijd : 2 min

De coöperatieraad en de raad van bestuur van zuivelverwerker Milcobel hield op dinsdag 29 december een bijzondere bijeenkomst. Aanleiding was de heel vlug wijzigende omstandigheden binnen de zuivelomgeving in het algemeen en bij Milcobel in het bijzonder.

Groei blijft 5 %

“De eerder genomen beslissingen inzake versterking van het ledenkapitaal en de melkaanvoer-synchronisatie werden in het licht van deze omstandigheden tegen het licht gehouden”, laat Betty Eeckhaut, voorzitter van Milcobel, in een bericht aan alle leden-melkveehouders weten.

“Doordat een aantal leden met een belangrijk melkvolume Milcobel verlaten, is het risico om te moeten investeren in bijkomende verwerkingscapaciteit om onze melk te verwerken op korte tijd sterk afgenomen en niet meer relevant.” Zo creëert de verminderde melkaanvoer ruimte voor de verdere groei bij de ledenbedrijven en wordt de toename van melkaanvoer niet meer beperkt. “De gebruikelijke organische groei van 5 % kan verder worden gezet.”

De noodzaak om zo vlug mogelijk het ledenkapitaal te versterken, is verminderd. “Het laat ons toe om de extra kapitaalsopbouw langzamer te doen en een eenvoudig systeem te implementeren zonder referentiejaar. Maar extra ledenkapitaal blijft nog altijd nodig om het eigen vermogen te versterken en om op termijn een betere melkprijs te kunnen betalen door lagere schulden” stelt Betty Eeckhaut in de mededeling.

De beoogde kapitaalsversterking wordt gerealiseerd met een eenvoudige en generieke kapitaalsverhoging van 5 naar 7,5 euro per 100 l. Deze toename van 2,5 euro per 100 l wordt gespreid over een periode van 7 jaar en berekend over het voortschrijdend gemiddelde van de leveringen over de voorbije 9 jaren.

Betere melkprijs

Ook de melkprijs voor december 2020 en januari 2012 werd vastgelegd. Voor december blijft de standaardprijs 27 euro per 100 l. “Voor januari 2021 wordt een verhoging doorgevoerd met 1,4 euro per 100 l tot een standaardprijs van 28,4 euro per 100 l.” Voor de verdere maanden wordt het melkprijsverloop gerelateerd aan de prijsontwikkelingen die zich voordoen op de zuivelmarkten en aan de bedrijfseigen resultaten.

“Er is bij Milcobel een herwonnen kracht ontstaan die het mogelijk maakt om vlug in te spelen op wijzigende omstandigheden. Overtuiging, flexibiliteit en vlug schakelen moet ten goede komen aan de positie en de perspectieven van de leden-leveraars”, besluit Betty Eeckhaut.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken