Uitvoer landbouwproducten: David Clarinval versterkt partnerschap tussen België en China

Chinezen zijn niet alleen verlekkerd op Belgisch varkensvlees, ook op zuivelproducten, rundsvlees en appelen.
Chinezen zijn niet alleen verlekkerd op Belgisch varkensvlees, ook op zuivelproducten, rundsvlees en appelen. - Foto: Belga

De ontmoeting was van groot belang. Eind 2020 heeft België zijn status vrij van Afrikaanse varkenspest officieel herwonnen. Dit opent opnieuw de deur naar de export van onze varkensvleesproducenten. Dit is om twee redenen uitstekend nieuws: de Belgische productie ligt hoger dan de lokale vraag en kan daarom niet uitsluitend via de korte keten worden verkocht. Veel landen zijn bovendien op zoek naar kwalitatief varkensvlees, China en haar 1,3 miljard inwoners inclusief.

Varkensvlees, maar ook appelen en zuivelproducten

De Chinezen zijn dol op Belgische producten. In 2017, voor de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest, voerden ze bijna 28.000 ton varkensvlees in. Andere populaire producten zijn bier (46.000 ton geïmporteerd in 2018) en chocolade (4.800 ton in 2018). Zij waarderen ook de garantie van de voedselveiligheid die door de expertise van het FAVV wordt geboden.

Minister van Landbouw David Clarinval en het FAVV zijn dan ook overeengekomen dat een vertegenwoordiger permanent ter plaatse verblijft om de exportprocedures te vergemakkelijken en de Belgische producten te promoten. Haar missie zal dus niet alleen betrekking hebben op de bovengenoemde producten, maar zou ook uitvoer van andere producten van hier, zoals appels of zuivelproducten, naar China kunnen vergemakkelijken. Daarnaast zal Annabelle Schreiber vanuit haar basis in Beijing ook contacten leggen met andere Aziatische landen.

Ook interesse in Belgisch rundsvlees

Minister Clarinval : “Deze aanpak weerspiegelt mijn wens om makkelijker exportmarkten te vinden voor onze producenten. We bestuderen ook de mogelijkheid om permanente vertegenwoordigers naar andere staten, regio's van de wereld te sturen.” De minister van Landbouw heeft het FAVV gevraagd een studie uit te voeren naar deze potentiële exportmarkten. Verschillende landen uit het Midden-Oosten zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in Belgisch rundvlees.”

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent