Startpagina Actueel

Champagneverkoop in België daalt met 5%, wereldwijd met 18%

Volgens het Benelux Champagne Bureau werden in 2020 245 miljoen flessen champagne verkocht, dat is een daling van 18% in vergelijking met vorig jaar. In België werd maar een daling van 5% gemeten.

Leestijd : 1 min

De 3 voornaamste exportmarkten voor champagne kenden dit jaar een sterke daling: in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bedroeg die 20%, in Japan werd een terugval van 28% genoteerd. De daling werd echter afgezwakt door de relatieve veerkracht van de traditionele markten van continentaal Europa: België (-5%), Duitsland (-15%) en Zwitserland (-9%). Opmerkelijk was ook de sterke groei van de Australische markt met 14%.

Toch daalden alle exportmarkten in totaal met 16%, benadrukt het Benelux Champagne Bureau. De totale omzet van de sector zal naar verwachting uitkomen op ongeveer 4 miljard euro, een verlies van ongeveer één miljard tijdens het laatste jaar.

Maxime Toubart, covoorzitter van het Champagnecomité en voorzitter van de Algemene Wijnbouwersbond, weet toch te relativeren: “Onze sector heeft, hoewel ze geconfronteerd werd met een nooit eerder geziene crisis, duidelijk haar veerkracht getoond.” Ook de voorzitter van de Unie van Champagnehuizen Jean-Marie Barillère bekijkt de situatie positief: “We hebben de crisis goed opgevangen door de productie te beperken, en het resultaat is beter dan wat we in juli vreesden”, verklaart hij.

Belga

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken