Flanders Make ontwikkelt vliegende robots voor de logistiek en landbouw

Een drone maakt beelden van een aardbeiveld om een oogstvoorspelling te kunnen maken.
Een drone maakt beelden van een aardbeiveld om een oogstvoorspelling te kunnen maken. - Foto: Flanders Make.

Dankzij nieuwe technologische ontwikkeling zoals slimme drones kunnen bedrijven diverse processen veiliger, sneller en efficiënter te laten verlopen. Na de succesvolle inkanteling van de Vlaamse Drone Federatie EUKA bij Flanders Make een jaar geleden, toont Flanders Make nu twee toepassingen met vliegende robots.

Voor landbouwers is het bijvoorbeeld cruciaal om een goede oogstvoorspelling te maken. Dat is erg interessant om vooraf concrete afspraken te maken met afnemers en om in te schatten hoeveel middelen er nodig zijn voor de oogstarbeid. Drones kunnen nu dankzij artificiële intelligentie het aantal aardbeien vanuit de lucht tellen en zo gewastelers helpen om hun oogst nauwkeuriger te voorspellen.

Aardbeien tellen vanuit de lucht

“Voor deze case hebben we luchtbeelden van doordragende aardbeigewassen verzameld", vertelt Rob Heylen, onderzoeker bij Flanders Make. "Ons algoritme analyseert de beelden en telt het aantal vruchten en/of bloemen die zichtbaar zijn. Door tijdens ons onderzoek ook een manuele telling te doen, hebben we een foutenmarge kunnen vaststellen tussen het aantal digitaal herkende bloemen en het werkelijk aantal bloemen. Doordat we nu deze foutenmarge kennen, zijn we in staat het werkelijk aantal bloemen heel nauwkeurig te bepalen op basis van snel verzamelde dronebeelden."

Deze toepassing is ontstaan in samenwerking met het Proefcentrum Fruitteelt. Zij deden al manuele tellingen van aardbeibloemen om de oogstopbrengst van doordragende aardbeien over een termijn van 3 weken te voorspellen. Dankzij de drone kan dat nu veel sneller. Een belangrijke factor voor een succesvolle acceptatie van nieuwe dronetoepassingen in de bedrijfswereld is het gebruik artificiële intelligentie. Deze techniek stelt drones in staat om volledig zelfstandig taken uit te voeren, of om verzameld beeldmateriaal razendsnel te analyseren.

LV-Flanders Make

Meest recent

Meest recent