Startpagina Varkens

Meer klinische App-uitbraken en slachthuisletsels door chronische App-infecties in Europa

Actinobacillus pleurpneumoniae (App) wordt wereldwijd teruggevonden. De bacterie veroorzaakt pleuropneumonie bij varkens en everzwijnen. Dat gaat gepaard met directe en indirecte grote economische verliezen. Vooral in Europa, Azië en Latijns-Amerika blijven zware App-uitbraken met hoge sterftecijfers een probleem.

App is een gramnegatieve bacterie, waarvan momenteel 16 verschillende serotypes bekend zijn. In België komen voornamelijk serotype 2, 3, 5 en 9 voor. Tussen serotypes en zelfs stammen zijn er verschillen, onder andere door de productie van Apx-toxines (Apx I, II, III en IV). Hoogvirulente stammen, zoals het Europese serotype 2, produceren meestal 2 Apx-toxines, terwijl laagvirulente stammen, zoals het Noord-Amerikaanse serotype 2, meestal slechts 1 Apx-toxine produceren.

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Optimaliseren van voederopname, groeiprestaties en uniformiteit

Varkens In het Unipig-onderzoeksproject gaan ILVO en KU Leuven op zoek naar strategieën om de uniformiteit tussen dieren in eenzelfde productieronde te verhogen. Uit 2 recente proeven blijkt dat het bijkomend aanbieden van nat snoepvoeder in een vertrouwde kom bovenop speenvoeder in een standaardvoederbak de voederopname tijdens de eerste week na het spenen verhoogt.
Meer artikelen bekijken