Tekenen voor Sinterklaas!

Actueel

Het is weer de tijd van het jaar, Sinterklaas komt terug naar ons land. Maak een mooie tekening en maak kans op leuke prijzen!

Antwerps provinciehuis verwelkomt Buurderij

Actueel

De Buurderij van Sint Lucas in Antwerpen verhuist. Voor verse en authentieke producten komen de deelnemers voortaan elke donderdag naar de inkomhal van het Antwerpse provinciehuis. Elke week trekken boeren en ambachtslui van het platteland naar de stad om hun groenten, zuivel, vlees, brood, charcuterie, olie en bieren rechtstreeks aan de consument te verkopen.

Pas op voor Lyme

Actueel

Tijdens deze prachtige zomerdagen werken veel landbouwers op het veld. Daarnaast nodigt het goede weer uit tot mooie wandelingen of lekker ontspannen in de tuin. Hoed je bij deze activiteiten voor teken. Sommige van deze kleine beestjes dragen de ziekte van Lyme over.

Vermijd een rood ‘boerenkleurtje’

Actueel

Landbouwers die ‘s zomers op het veld werken, ontsnappen er zelden aan: een ‘farmer’s tan’ of boerenkleurtje, waarbij je T-shirt of je broek eigenlijk nooit écht uit is. Een grappig zicht, volgens sommigen. Verbranden is echter niets om mee te lachen. Volg de raad van Stichting tegen Kanker, en bescherm je ook thuis tegen de zon.

Biomelkveehouder Maarten Cerpentier en zijn moeder Els ontvingen zo’n 40 geïnteresseerde buren, met de glimlach.

Maak kennis met je ‘Boerende Buurt’

Veeteelt

Onbekend is onbemind, en de publieke opinie is landbouwers niet steeds goed gezind. Toch gaat boeren vlotter wanneer je buurt je bedrijf goed gezind is. Hoe bereik je dat? Algemeen Boerensyndicaat ABS en Boerenbond sloegen in Grensregio Waasland de handen in elkaar, en zetten met LEADER-steun een kennismakingsnamiddag op poten.

Mooimakers sensibiliseren festivalgangers over zwerfvuil op weg naar Rock Werchter

Actueel

Een actieteam van Mooimakers, het samenwerkingsverband tussen OVAM, Fost Plus en de VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten) tegen zwerfvuil en sluikstorten, heeft woensdagmorgen in de omgeving van de festivalsite in Werchter onder omwonenden posters uitgedeeld met daarop de tekst “Welkom aan alle proper-op-weg-naar-het-festival-Mooimakers”.

Plattelandsdichter Jozef Vandromme uit Geluwe deelt elk seizoen van het jaar 2019 een echt buitengedicht met de lezers van Landbouwleven. De tekening is van de hand van Laurent De Backer.

Zomer in een gedicht

Voor ons gezin

Plattelandsdichter Jozef Vandromme uit Geluwe deelt elk seizoen van het jaar 2019 een echt buitengedicht met de lezers van Landbouwleven. De tekening is van de hand van Laurent De Backer.

Fruitsalade met gesuikerde veenbessen en fruit van bij ons

Voor ons gezin

Fruitsalade is een heerlijk verfrissende snack of dessert op een warme zomerdag. Ook de echte zoetekauwen onder ons smullen van deze fruitsalade dankzij de gesuikerde veenbessen. In een kwartiertje maak je vier porties.

Wat moet Koning Filip jaloers zijn geweest...

Fotorepo: Koningin Mathilde op bezoek bij Limburgse veehoudster en tuinbouwster

Actueel

De rol van vrouwen op landbouwbedrijven krijgt meer en meer erkenning. Ook Koningin Mathilde toont belangstelling voor vrouwelijke ondernemers in de sector. Ze vroeg landbouworganisatie Boerenbond om er enkele te ontmoeten. Die schoof veehouder Annick Strauven uit Heers en tuinbouwer Inge Zeeuws uit Lummen naar voor.

Moussaka is van oorsprong een Grieks gerecht.

Moussaka met tomatenpassata, gehakt en aardappelen

Voor ons gezin

Moussaka is een typisch Grieks gerecht, maar met aardappelen, tomaten en andere producten van bij ons maak je er een Belgische topper van. Je steekt een half uurtje in de voorbereiding, nadien heb je nog drie kwartier nodig om alles tot een goed einde te brengen en zes eters van een hartig maal te voorzien.

Plattelandsdichter Jozef Vandromme uit Geluwe schreef voor elke maand van het jaar een echt buitengedicht. De tekening is van de hand van Laurent De Backer.

Juni in een gedicht

Voor ons gezin

Plattelandsdichter Jozef Vandromme uit Geluwe schreef voor elke maand van het jaar een echt buitengedicht. De tekening is van de hand van Laurent De Backer.

VLAM

Thaise tomatensoep

Voor ons gezin

Als jij fan bent van de Aziatische keuken, dan moet je deze tomatensoep zeker eens proberen. De Belgische tomaten vormen de basis van de soep, de currypasta en kokosmelk zorgen dan weer voor die typische smaak die Thaïse curry's zo lekker maken.

Insecten zijn onontbeerlijk voor de bestuiving van groenten en fruit.

Derde nationale Insectenweek benadrukt van 25 mei tot 2 juni het nut van insecten

Actueel

Omdat de angst voor insecten nog vaak groot is en om te vermijden dat we al te snel naar de vliegenmepper grijpen, is er van 25 mei tot 2 juni de derde nationale Insectenweek. Het tweejaarlijkse evenement voorziet dit jaar 100 activiteiten over heel België om kennis te maken met al die nuttige insecten.

Belgische ploegers op Europees topniveau

Voor ons gezin

Belgische ploegers namen deel aan het EK in Ierland. Als geselecteerde wentelploegers op de nationale ploegkampioenschappen in Oudenburg 2018, nemen Wouter Spoelders en Jos Creve het voorbereiden zeer ter harte. Beiden kijken er erg naar uit.

Konijn in bladerdeeg met feta en spinazie

Voor ons gezin

Konijn is helemaal terug. Met dit verrassende hoofdgerecht maak je vier eters gelukkig. Het kost je een kwartiertje voorbereiding en een half uur om alles af te maken. Geniet ervan!

Graslelie is een van de meest luchtzuiverende planten binnenshuis.

Wetenschappers onderzoeken welke luchtzuiverende planten meeste effect hebben

Actueel

Onderzoekers van Technopool Sierteelt (ILVO, PCS, UGent, HoGent), UAntwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij hebben de afgelopen twee jaar samengewerkt onder Green-Air om de wetenschappelijke kennis over het luchtzuiverend vermogen van planten te verzamelen. Met twee brochures wil Green-Air de bevolking informeren over het effect van groen op de luchtkwaliteit binnen en buiten het huis.

15 schapen ingeschreven op Franse school

Schapen

Om de sluiting van een klas wegens een gebrek aan leerlingen te vermijden, hebben de ouders van een Franse gemeente symbolisch vijftien schapen ingeschreven in de basisschool van Crêts en Belledonne, aan de voet van de Alpen.

Plattelandsdichter Jozef Vandromme uit Geluwe schreef voor elke maand van het jaar een echt buitengedicht. De tekening is van de hand van Frans Lasure.

Mei in een gedicht

Voor ons gezin

Plattelandsdichter Jozef Vandromme uit Geluwe schreef voor elke maand van het jaar een echt buitengedicht. De tekening is van de hand van Frans Lasure.

Gemengde sla met aardbeien, geitenkaas en Gandaham

Voor ons gezin

De sterke smaak van geitenkaas combineert perfect met het zoete van de aardbeien. De balsamicosiroop, de noten en rozijnen maken deze gemengde salade met aardbeien helemaal af. Om vier personen van een goede portie te voorzien, heb je ongeveer een kwartiertje tijd nodig.

Op de Tiense berg galoppeerden de paarden drie rondjes door de velden, omgeven door toeschouwers en bedevaarders. Volgens de legende volstaat dat om de akkers vruchtbaar te maken.

Recordaantal bezoekers voor paardenprocessie in Hakendover

Paarden

De jaarlijkse paardenprocessie in Hakendover bracht op paasmaandag een recordaantal bezoekers op de been gebracht. Naar schatting 18.000 mensen woonden in de straten en op de akkers van de deelgemeente van Tienen het schouwspel bij.