Gepaneerde rog met frisse puree

Voor ons gezin

Paneer je rog en bak ze in de pan voor vis met een heerlijk krokant korstje. Combineer met een frisse puree van zure room en groentjes. Na 40 minuten kan je dit gerecht aan 4 personen voorschotelen.

Gegrilde steak met romescosaus en gepofte krieltjes

Voor ons gezin

Gegrilde steak mag niet ontbreken op een heerlijke BBQ-avond. Serveer met een fris maar pittig sausje van paprika. De gepofte krieltjes maken dit hoofdgerecht helemaal af. Na 45 minuten kunnen 4 personen hiervan smullen.

Gehakballetjes van lamsvlees met komkommersalade,yoghurt en platbrood

Voor ons gezin

Voor dit gerecht maken we alles zelf: de gehaktballetjes, de frisse salade én het platbrood. En je hoeft er geen uur voor in de keuken te staan. 35 minuutjes volstaan om dit gerecht aan 4 personen te kunnen voorschotelen. Een echte win-winsituatie!

Kippenbouten met rabarber in de oven

Voor ons gezin

Rabarber in een hartig gerecht? Dat is zeker een goed keuze. Deze kippenbouten in de oven met rabarbar zijn om duimen en vingers van af te likken. Je hebt 1uur en 20 minuten nodig om het aan 4 personen te kunnen voorschotelen.

Mocktail van komkommer en citroen

Voor ons gezin

Nood aan verfrissing op een warme zomerdag? Een glas van deze mocktail van komkommer en citroen en je bent helemaal afgekoeld. Na 20 minuten kunnen hier 4 personen van genieten.

Het label ‘Lekkers van bij ons’ moet het belang en de eigenheid van onze lokale voeding stevig en voor de lange termijn in de kijker zetten.

Vlaanderen zet lokale voeding op de kaart

Actueel

Maandag 7 juni, gaf Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Landbouw en Voeding, samen met VLAM de aftrap voor een initiatief dat het belang en de eigenheid van onze lokale voeding stevig en voor de lange termijn in de kijker zet.

Op vaderdag kan je genieten van een picknick, een afternoon tea, een speurwandeling of een fotoshoot in een landelijk kader.

Oost- en West-Vlaamse land- en tuinbouwers verwennen papa’s op Vaderdag

Voor ons gezin

In het vaderdagweekend (12 en 13 juni 2021) verwelkomen 8 Oost-Vlaamse en 9 West-Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven papa’s en hun gezin in openlucht op de boerderij of de serre. Dat doen ze binnen het nieuwe initiatief: ‘Verras papa, beestig en geestig’. Met een (afhaal)ontbijt, een bubbelpicknick in de weide, een heuse speurwandeling, een beestige fotoshoot of een partijtje boerengolf maken ze van vaderdag een onvergetelijk én coronaveilig familiemoment.

Gevulde paprika met gehakt en kaas

Voor ons gezin

Gevulde paprika was nog nooit zo lekker dankzij een lekkere mengeling van groenten, gehakt en kaas. Na een voorbereiding van 40 minuten kunnen 4 personen hiervan smullen.

De Aardbei Belevings Box is een alternatief voor de Dag van de Aardbei die door de coronacrisis niet kan door gaan.

Organiseer thuis een ‘Dag van de Aardbei’

Voor ons gezin

Streekproducten Vlaams-Brabant vzw en de provincie Vlaams-Brabant brengen de nieuwe Aardbei Beleving Box op de markt. Negen recepten laten liefhebbers van deze rode vrucht thuis aan de slag gaan.

Panna cotta van yoghurt met aardbeien

Voor ons gezin

Panna cotta betekent letterlijk gekookte room, maar ook met yoghurt en mascarpone lukt het prima. Werk deze lekker lichte panna cotta af met basilicumblaadjes en aardbeien voor een frisse toets. Voor 6 personen duurt het eigenlijke bereiden 20 minuten, maar het moet wel nog 4 uur in de koelkast.

Tortillacups met gelakt buikspek en ingemaakte groenten

Voor ons gezin

Wil je je gasten inpakken met een creatief aperitief? Maak kommetjes van tortilla’s en vul ze met heerlijk gelakt buikspek en gepekelde groenten. Om er 4 personen van te kunnen laten proeven heb je wel een uur en een half nodig om het te bereiden.

Heb je concrete plannen om een maïsdoolhof op te starten, dan is het nu hoog tijd om je plannen concreet te maken. Je kunt daarbij hulp krijgen via Inagro.

Plannen voor een maïsdoolhof? Inagro helpt

Actueel

Wie plannen heeft om in West-Vlaanderen een maïsdoolhof aan te leggen, kan hierbij ondersteuning vragen aan Inagro. Samen met jou zoeken ze naar promotiekansen. De West-Vlaamse landbouwkamer biedt je bovendien een gratis zeildoek over maïs aan.

Rode poon met champignons

Voor ons gezin

Deze rode poon met champignons en tomatensaus is een heerlijk verwarmend gerecht. Rode poon heeft zacht wit visvlees dat om stevige kruiding vraagt. Je hebt een half uurtje nodig om 4 personen van dit gerecht te kunnen laten smullen.

Uienringen met spicy dipsaus

Voor ons gezin

Gefrituurde uienringen, dat is het favoriete aperitiefhapje van heel wat Belgen. Met dit recept maak je ze makkelijk zelf en serveer je ze met een pittige dipsaus. Je hebt een halfuurtje nodig om het aan 4 personen te kunnen voorschotelen.

Snelle hutsepot met gekookte ham

Voor ons gezin

Hutsepot is een Vlaamse klassieker waar je eindeloos mee kan variëren. Deze versie met spruitjes en Meesterlyck-ham is oervlaams én binnen de 30 minuten klaar voor 4 personen.

Melkpudding met honing

Voor ons gezin

Werk deze melkpudding af met wat honing voor een heerlijk dessert. Na slechts 20 minuutjes kunnen 4 personen hiervan smullen.

Mignonette met mosterdsaus, spruitjes en gebraiseerd witloof

Voor ons gezin

Ga voor een op-en-top winters gerecht met deze mignonette, spruitjes en witloof. Je hebt 50 minuten nodig om het aan 4 personen te kunnen voorschotelen.

De proeven werden aangelegd in 9 centra gesitueerd in de volgende landbouwstreken: Condroz(2), Leemstreek (3), Zand-leemstreek (2) en Polders (2).

Zeven nieuwe rassen wintertarwe op Belgische rassenlijst

Actueel

Op de Belgische rassenlijst zijn 7 nieuwe rassen van wintertarwe opgenomen. Het gaat om Socade CS, Broadway, WPB Monfort, SU Fiete, LG Mondial, LG Tapestry en KWS Sverre. Dat maakt het Departement Landbouw & Visserij bekend.

Konijnenbouten met kersen- en pruimensausje en knapperige sla

Voor ons gezin

Konijn is een magere vleessoort met veel omega 3-vetzuren en ijzer en wordt slechts matig verbruikt bij ons. Nochtans is konijn erg veelzijdig in toepassingen: van klassiek tot modern, van oer-Vlaams tot exotisch, van basiskeuken tot complexe gerechten, van alledaags tot feestelijk. Wil je graag konijnenbouten klaarmaken die net wat anders zijn, probeer dan zeker dit recept eens! Voor 4 personen heb je 90 minuten nodig om het te bereiden.

Soep van vergeten groenten

Voor ons gezin

In de herfst en winter zijn de vergeten groenten op hun lekkerst. Profiteer ervan en maak er heerlijke soep mee. Je hebt ongeveer 40 minuten nodig om deze soep te kunnen voorschotelen aan 4 personen.

Gevulde kalfsrolletjes met pittig paprikasausje

Voor ons gezin

Deze gevulde kalfsrolletjes vallen vast en zeker in de smaak tijdens de feestdagen. Serveer met pittige paprikasaus voor een voorgerecht waar iedereen over blijft napraten. Na 40 minuten kunnen 4 personen hiervan smullen.

December in een gedicht

December in een gedicht

Voor ons gezin

Plattelandsdichter Jozef Vandromme uit Geluwe deelt elke maand van het jaar 2020 een echt buitengedicht met de lezers van Landbouwleven. De tekening is van de hand van Georges Vandromme.

Romige preisoep met broccoli en bladerdeegvormpjes

Voor ons gezin

Broccoli en prei smaken heerlijk samen in dit romige soepje. Ga je voor iets meer dan een sneetje brood erbij? Deze bladerdeegvormpjes zijn precies wat je zoekt. Je hebt 50 minuten nodig om het aan personen te kunnen voorschotelen.

Gemarineerd buikspek met geitenkaas en salade van rode kool en appel

Voor ons gezin

Geef je buikspek extra veel smaak door het te marineren in heerlijke Aziatische smaken. Serveer met een salade van rode kool en appel. Je hebt een uurtje nodig om hier vier personen van te kunnen laten smullen.

Steak-friet en herfstsalade met choronsaus

Voor ons gezin

Steak-friet, Belgischer kan het niet. Maak je deze klassieker in de herfst klaar, dan geniet je ook nog eens van heerlijke herfstsalade van pompoen, pastinaak en champignons. Je hebt een uur en een kwartier nodig om het aan 4 personen voor te schotelen.