De herfst in een gedicht

Voor ons gezin

Plattelandsdichter Jozef Vandromme uit Geluwe deelt elk seizoen van het jaar 2020 een echt buitengedicht met de lezers van Landbouwleven. De tekening is van de hand van Lucien Marechal.

Thaise kippengehaktballetjes met groentenoedels

Voor ons gezin

Met Nazareth-kaas in je Thaïse kippenballetjes geef je ze nóg meer smaak. Serveer met groentenoedels voor een boost!Je hebt ongeveer een uurtje nodig om dit gerecht voor 4 personen te bereiden.

Vrijdagmiddag werd de digitale weekendeditie van de ‘Dag van de Landbouw’ gelanceerd.

Digitale weekendeditie ‘Dag van de Landbouw’ gaat van start

Veeteelt

Al 38 jaar aan een stuk staat de 3de zondag van september in het teken van de ‘Dag van de Landbouw’. Dit jaar zal het niet anders zijn, maar gezien de coronapandemie zou het niet verstandig zijn om de land- en tuinbouwbedrijven op de klassieke manier open te stellen. Hierom werd er een digitaal alternatief uitgewerkt.

Gegrilde steak met romescosaus met gepofte krieltjes

Voor ons gezin

Gegrilde steak mag niet ontbreken op een heerlijke BBQ-avond. Serveer met een fris maar pittig sausje van paprika. De gepofte krieltjes maken dit hoofdgerecht helemaal af. Je hebt 45 minuten nodig om het aan 4 personen te kunnen voorschotelen.

September in een gedicht

September in een gedicht

Voor ons gezin

Plattelandsdichter Jozef Vandromme uit Geluwe deelt elke maand van het jaar 2020 een echt buitengedicht met de lezers van Landbouwleven. De tekening is van de hand van Georges Vandromme.

Danone maakt in Rotselaar plantaardige versie van Actimel

Actueel

De eerste plantaardige versie van Actimel, gemaakt in Rotselaar, is beschikbaar. Het bekende kleine flesje, dat in 1994 uitgevonden werd in België door Franse onderzoeksteams, speelt een centrale rol in een belangrijke vernieuwing van de Danone-groep.

Augustus in een gedicht

Augustus in een gedicht

Voor ons gezin

Plattelandsdichter Jozef Vandromme uit Geluwe deelt elke maand van het jaar 2020 een echt buitengedicht met de lezers van Landbouwleven. De tekening is van de hand van Frans Lasure.

Ministrudel met kersen en platte kaas

Voor ons gezin

Ga eens voor een zomerse versie van je geliefde appelstrudel met heerlijke Belgische kersen en platte kaas. Je hebt 50 minuten nodig om er vier personen van te kunnen laten smullen.

Vlaams minister Benjamin Dalle (links) en de schepen van Landbouw van Lennik Heidi Elpers (tweede van links) werden ontvangen door de familie Lemaire -Taelemans.

“Boeren, het is een manier van leven”, aldus minister Dalle

Veeteelt

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media ging deze voormiddag op zomerstage bij het melkveebedrijf van de familie Lemaire-Taelemans in Lennik. Het initiatief van deze stages komt van landbouworganisatie Boerenbond. Na zijn stage besloot minister Dalle dat boeren een manier van leven is én vooral keihard werken. De stagebegeleider, landbouwer Guido Lemaire, gaf ons al lachend te kennen de minister nog niet direct een tractorrijbewijs te geven.

Juli in een gedicht

Juli in een gedicht

Voor ons gezin

Plattelandsdichter Jozef Vandromme uit Geluwe deelt elke maand van het jaar 2020 een echt buitengedicht met de lezers van Landbouwleven. De tekening is van de hand van Frans Lasure.

Zicht op een deel van de B&B van BertemNatuur met gastvrouw Linda Putseys  én op de achtergrond de groene omgeving.

De wereld leren kennen dankzij gastenkamers

Agrotoerisme

Linda Putseys baat samen met haar man Willy Ronsmans in Bertem een akkerbouwbedrijf uit én een Bed & Breakfast, namelijk BertemNatuur. Willy ontfermt zich over de akkers, Linda over de gasten. Destijds was ze bij de eerste generatie landbouwers die gastenkamers op een boerderij aanbood. “Dankzij de internationale gasten die over de vloer komen, heb ik de wereld leren kennen”, geeft Linda aan.

Gevulde aardappel met varkensgehakt en tomatensalsa

Voor ons gezin

Gevulde aardappel, dat is makkelijk om klaar te maken en overheerlijk. Ga eens de Mexicaanse toer op en vul je aardappelen met gehakt, zure room en een frisse tomatensalsa. Je hebt wel bijna twee uur en half uur nodig om dit te bereiden voor vier personen.

Enchiladas met kip

Voor ons gezin

Een enchilada is een opgerolde tortilla overgoten met een lekker sausje. Dit typisch Mexicaans gerecht is lekker als snack, en dat voor groot en klein! Je hebt iets meer dan een halfuurtje nodig om dit gerecht aan vier personen voor te schotelen.

Zeetong à la meunière

Voor ons gezin

Zeetong à la meunière, dat is een echte klassieker en met ons recept maak je hem perfect klaar. Je hebt slechts een kwartiertje nodig om er vier personen van te kunnen laten smullen.

Brownies met courgetten en noten

Voor ons gezin

Met dit recept leer je een brownie maken… met courgette! Het resultaat? Een onweerstaanbaar dessert waar je de verstopte groente zelfs niet in proeft. Je hebt een uur nodig om het te bereiden.

Aardbeien-citroensmoothie

Voor ons gezin

Ben je op zoek naar een energieboost? Deze smoothie met aardbeien en citroen is dan precies wat je nodig hebt. Je hebt slechts 5 minuutjes nodig om hiervan te kunnen genieten.

Thaise tomatensoep

Voor ons gezin

Als jij fan bent van de Aziatische keuken, dan moet je deze tomatensoep zeker eens proberen. De Belgische tomaten vormen de basis van de soep, de currypasta en kokosmelk zorgen dan weer voor die typische smaak die Thaïse curry's zo lekker maken. Je hebt 45 minuten nodig om deze soep voor vier personen te maken.

Op deze dag van het gezin (15 mei) ontmoet je best je familie in de buitenlucht

Groenvoorziening

Uit de coronacrisis zullen we zeker de gevleugelde woorden onthouden van onze minister van Volksgezondheid, mevrouw M. De Block: ‘Blijf in uw kot’. Wat ze ook bedoelde, maar niet zei: ‘Blijf in uw kot … en ga in uw tuin!’. Dankzij de vrijgekomen tijd en het zomerweer in maart en april hebben tuinbezitters optimaal kunnen genieten van hun groene stekje! Op deze dag van het gezin ontmoet je best je familie in de buitenlucht. Waar beter dan in deze mooi onderhouden tuinen. Geniet er van de rust en schoonheid, met aandacht voor de gepaste afstand en enkel met de vier zorgvuldig gekozen familieleden!

Ovenschotel met bloemkool, aardappel en gehakt

Voor ons gezin

Deze variant op de klassieke ovenschotel is pure comfortfood. Om zes personen ervan te kunnen laten smullen heb je ongeveer een uur nodig. Reken daarvan een half uur om het voor te bereiden en het ander halfuurtje om het klaar te maken in de oven.

Wouter Saelens en moeder Lydie bij de aardappel-, brood- en diepvriesvleesautomaat.

Automatenverkoop en hoeveverkoop voor behoud klantencontact

Akkerbouw

Aan de Karrestraat 12 in Herent, op minder dan 10 minuten van de Leuvense stadsring, staat een aardappel- en diepvriesvleesautomaat net voor het gemengd bedrijf ‘Ten Halve’ van de familie Saelens. De automatenverkoop wordt gecombineerd met één vast moment in de week voor hoeveverkoop zodat het contact met de klant behouden blijft.