Startpagina Edito

Niet enkel iets voor landbouw

Weinig schokkende onthullingen in het activiteitenverslag dat het FAVV afgelopen woensdag voorstelde. De primaire sector, de landbouw dus, kon weer een uitstekend rapport voorleggen.

Leestijd : 2 min

Het aantal gunstige controles via de befaamde checklists op ‘infrastructuur, inrichting en hygiëne’, bedroeg 97,7 %. Dat is weliswaar 0,4 % lager dan het jaar voorheen, maar het ligt nog altijd op een topniveau. De indicatieve barometer ‘diergezondheid’ en ‘voedselveiligheid’ ging een klein beetje achteruit, maar bevindt zich eveneens nog altijd op een erg gunstige positie, zeker ten opzichte van pakweg tien jaar geleden. En toen was het al niet slecht, zeker als men vergelijkt met andere sectoren.

Groothandel, horeca en grootkeukens maakten vooruitgang op dezelfde soort checklists, maar scoren nog altijd merkelijk slechter dan de primaire sector.

Gedelegeerd bestuurder Herman Diricks wees erop dat de goede cijfers van de primaire sector er mede zijn gekomen door de kwaliteitssystemen die er al waren voor het systeem met checklists vanuit het FAVV op poten werd gezet. “Schakels in de voedselketen leggen bovendien al van in het verleden hun leveranciers vaak ook lastenboeken op”, voegde hij er aan toe.

Dezelfde dag raakte ook het nieuws bekend dat er bij een hobbyhouder in Fleurus een nieuwe besmetting met vogelgriep werd vastgesteld. Van de 12 plaatsen waar er vogelgriep werd vastgesteld, ging het 10 keer om een hobbyhouder. “Professionele actoren dragen de gevolgen van wat er in de amateursector gebeurt”, stelde de heer Diricks vast. “Bioveiligheid is in de primaire sector goed ingeburgerd. Maar als wij de burger vragen om bijvoorbeeld de ophokplicht te respecteren, is het belangrijk dat dit ook gebeurt”, gaf hij mee.

Checklists voor hobbyhouders van pluimveehouders zijn er niet, en zijn wellicht ook niet wenselijk, maar een veilige voedselproductie is niet iets wat makkelijk op de primaire sector kan afgeschoven worden. Het is de verant-woordelijkheid van iedereen. ..................IDC

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken