Bertemse veeteler riskeert verbod om dieren te mogen houden

Het openbare ministerie vorderde een levenslang verbod op het houden van dieren voor de veeteler uit Bertem.
Het openbare ministerie vorderde een levenslang verbod op het houden van dieren voor de veeteler uit Bertem. - Foto: RingTV

De verwaarlozing kwam aan het licht op 4 december 2019. Op die dag voerde het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum uit Heusden-Zolder een controle uit bij de veeteler in Bertem. Daar troffen ze 11 karkassen aan van schapen en geiten die door verwaarlozing gestorven waren. De karkassen waren niet opgeruimd. Negen andere dieren leefden nog, maar werden beschreven als 'te mager' en 'extreem zwak'.

De openbaar aanklager vertelde tijdens de zitting dat de eigenaar van de hoeve, Marc C. (54), tijdens een verhoor laconiek reageerde. Geconfronteerd met de feiten van verwaarlozing, had hij gezegd dat er ‘ook dikke en dunne mensen zijn’. Het opvangcentrum vond op de hoeve geen voedselvoorziening. Daarbovenop werden er ook gevaarlijke voorwerpen gevonden.

Marc C. nam de verdediging voor hem en zijn vrouw, die medeplichtig wordt geacht, op zich. Schouderophalend minimaliseerde hij de feiten. De openbare aanklager vroeg om een sterk signaal, aangezien C. 3 gelijkaardige veroordelingen op zijn naam had. Daarom vorderde ze voor het koppel een levenslang verbod op het houden van dieren. De uitspraak volgt op 24 maart.

Belga

Meest recent

Meest recent