FAVV en FOD Buitenlandse Zaken schrijven brief aan ambassades voor (her)openen markten van varkensproducten

Een opheffing van de embargo’s zal leiden tot een toename van de export van ons varkensvlees en hopelijk ook tot betere varkensprijzen.
Een opheffing van de embargo’s zal leiden tot een toename van de export van ons varkensvlees en hopelijk ook tot betere varkensprijzen. - Foto: LBL

Ons land mag dan al weer het AVP-vrij statuut hebben, niet alle markten voor varkensproducten zijn weer open. Sofie Joosen, Vlaams parlementslid voor N-VA, vroeg aan Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) schriftelijke uitleg over het overleg met handelspartners over de opheffing van het embargo.

Federale bevoegdheid

Het overleg met de handelspartners over sanitaire en fytosanitaire criteria die een ontvangend land vereist als voorwaarde om een handelsstroom toe te laten, is een federale bevoegdheid. “Op vlak van het (her)openen van markten voor varkensproducten voeren het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de FOD Buitenlandse Zaken onderhandelingen met de verschillende handelspartners die nog een embargo handhaven. Zij hebben een brief verstuurd naar de ambassades van de betrokken landen”, antwoordt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

Volgens informatie van het FAVV zijn volgende resultaten al geboekt:

- Oekraïne heeft het embargo al opgeheven. Een nieuw certificaat en instructiebundel wordt opgesteld.

- De Filipijnen hebben in het najaar van 2020 België geregionaliseerd, zodat de export quasi volledig kon hervat worden.

- Het Thaise embargo is op 31 december 2020 afgelopen en is tot op heden niet vernieuwd. Ook van exporteurzijde hoorden we positieve berichten. Het moet echter nog officieel worden bevestigd dat de export van varkensvlees naar Thailand terug mogelijk is.

- Japan en Australië hebben zich positief uitgelaten over de succesvolle strijd tegen AVP door België. Uitvoer naar deze landen zal echter slechts mogelijk zijn na het invullen van vragenlijsten en een inspectiebezoek.

- Voor Zuid-Korea moet een land 3 jaar AVP-vrij zijn, tenzij er een kortere periode wordt onderhandeld. Als België kan bewijzen dat een potentieel AVP-dragende teek niet aanwezig is, wordt deze periode voor België op 1 jaar gebracht.

- Er is nog geen zicht op een spoedige en concrete toegang tot de Chinese markt.

Een opheffing van de embargo’s zal leiden tot een toename van de export van ons varkensvlees en hopelijk ook tot betere varkensprijzen.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent