Startpagina Actueel

Minstens 13 dodelijke arbeidsongevallen in landbouw, Prevent Agri wijst op blijvende preventie

In 2020 vielen minstens 13 dodelijke slachtoffers in de land- en tuinbouw, stelt Prevent Agri in het jaarverslag. “Deze hoge cijfers wijzen op het belang om blijvend aandacht te besteden aan het sensibiliseren van de land- en tuinbouwer en tuinaannemer.”

Leestijd : 2 min

Om een zicht te krijgen op het aantal arbeidsongevallen die jaarlijks gebeuren in de land- en tuinbouwsector, probeert Prevent Agri zoveel mogelijk cijfermateriaal in te zamelen via de (vak)pers en andere kanalen binnen de sector.

Helft van ongevallen door verplettering

Uit de cijfers blijkt dat er in 2020 minstens 13 dodelijke slachtoffers te betreuren zijn, waaronder twee kinderen, tien mannen en één vrouw. Tijdens één ongeval met mestgassen in een varkensstal vielen 2 slachtoffers, waardoor er in 12 ongevallen 13 dodelijke slachtoffers gevallen zijn.

“Opvallende vaststelling: de helft van de ongevallen vindt zijn oorzaak bij verplettering door machines. Het loopt meestal mis wanneer de machine niet reageert zoals verwacht en de bestuurder om die reden de cabine van het voertuig verlaat zonder de machine uit te schakelen of de handrem aan te trekken”, stelt Prevent Agri in het jaarverslag.

Eén dodelijk slachtoffer is te wijten aan een ongeluk met een voertuig waarmee een verplaatsing gebeurde tussen 2 productievelden tijdens de werkuren (verkeersongevallen worden normaal gezien niet meegeteld in de statistieken). Andere oorzaken van dodelijke ongevallen zijn: een aanval van een stier, het verbranden van afval, werken met de kettingzaag in de hoogte en beknelling in een arbeidsmiddel.

Prevent Agri voert audits op bedrijven uit

Vaak zijn de slachtoffers ervaren mensen die vertrouwd zijn met deze taken en met dergelijke machines. Dit weerspiegelt zich eveneens in de cijfers: de meeste slachtoffers zijn mannelijk en ouder dan 50 jaar.

“Deze hoge cijfers wijzen op het belang om blijvend aandacht te besteden aan het sensibiliseren van de land- en tuinbouwer en tuinaannemer en deze te wijzen op de mogelijke risico’s van bepaalde routineuze taken.”

Prevent Agri probeert jaarlijks zoveel mogelijk land- en tuinbouwers en tuinaannemers te bereiken en te sensibiliseren, door onder andere het uitvoeren van audits op de bedrijven.

In de vorm van een rapport krijgen de bedrijfsleiders persoonlijk advies, waarmee ze zelf aan de slag kunnen om zowel zichzelf als hun werknemers beter te beschermen tegen de mogelijke risico’s op het bedrijf.

LV-Prevent Agri

Lees ook in Actueel

Beëindigen van een vruchtgebruikerspacht

Recht Na de dood van mijn vader heb ik een perceel landbouwgrond geërfd. Mijn moeder erfde toen het vruchtgebruik en ik erfde de naakte eigendom. Omdat de landbouwuitbating van mijn vader beëindigd werd na zijn overlijden, heeft mijn moeder het desbetreffende perceel in pacht gegeven aan een landbouwer. Eind 2020 is mijn moeder op haar beurt ook overleden en ben ik de enige eigenaar geworden. Wanneer en hoe kan ik een einde maken aan deze pachtovereenkomst die door de vruchtgebruiker is afgesloten?
Meer artikelen bekijken