Startpagina Actueel

Europa en Verenigde Staten ronden onderhandelingen over landbouwquota-overeenkomst af

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de onderhandelingen afgerond om de landbouwquota van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) van de Europese Unie aan te passen na de terugtrekking van het VK uit de EU.

Leestijd : 2 min

Dit is het resultaat van 2 jaar onderhandelen in het kader van de WTO om deze EU-quota te verdelen, waarbij een deel van het volume overblijft bij de EU-27 en een deel naar het VK, op basis van recente handelsstromen. De overeenkomst heeft betrekking op tientallen quota en miljarden euro's aan handel, onder meer voor rundvlees, gevogelte, rijst, zuivelproducten, fruit en groenten en wijnen.

EU-commissaris voor Landbouw Janusz Wojciejowski: “Ik ben verheugd dat we een akkoord hebben bereikt met onze belangrijkste handelspartner, de VS. Deze overeenkomst - gedaan in het kader van de WTO - behoudt de oorspronkelijke volumes, maar deelt ze. tussen de EU en het VK. Het geeft zekerheid en stabiliteit aan de handel in landbouwproducten en onze markten. Ik ben bijzonder verheugd dat deze overeenkomst het belang van onze handels- en economische betrekkingen markeert. Dit is een goed signaal van ons engagement om zowel bilateraal als in het kader van de WTO samen te werken. Ik wil mijn team en onze Amerikaanse collega's bedanken voor het goed uitgevoerde werk.”

Zodra de Commissie de overeenkomst tussen de EU en de VS heeft aangenomen, wordt deze ter ratificatie naar het Europees Parlement en de Raad gestuurd, zodat deze zo snel mogelijk in werking kan treden.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken