Startpagina Actueel

Levend erfgoed op De Bogaard in Geel

Op het terrein van jeugdcentrum De Bogaard in Geel vinden al bijna 100 jaar praktijklessen van de landbouwschool plaats. In 1926 kocht de school het perceel om er een boerderij te bouwen met proefvelden. Nu bestaat het terrein uit veel groen, een speelplein en levend erfgoed. Dat levend erfgoed breidt in de toekomst uit, waardoor De Bogaard een echte stadsboerderij wordt.

Leestijd : 3 min

Nu is het terrein bij de inwoners van Geel vooral bekend voor jeugdwerking. Daar hopen de projectpartners verandering in te brengen. De dieren die er nu staan, zoals geiten en schapen, worden aangevuld met erfgoedrassen. Het doel van het project is om de landbouwgeschiedenis van de stad dichter bij de inwoners te brengen.

Kempense erfgoedrassen

De site zal opgewaardeerd worden met een belevingspad, infoborden, spelelementen, een digitaal en een educatief luik. Zo wordt De Bogaard voor nog meer streekgenoten een ideale plek om te ontspannen of iets bij te leren. In de nieuwe dierenverblijven zullen Kempense erfgoedrassen scharrelen en grazen.

Het eerste erfgoedras is het Campine-kippenras. Die kippen kregen op 8 maart een plaats in de nieuwe dierenverblijven. Gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Kathleen Helsen knipte symbolisch de omheining van de oude kippenren door en legde samen met schepen van Jeugd stad Geel, Marlon Pareijn,enkele leerlingen Dierenzorg van Sint Jozef Geel de eerste Campine-eitjes in een warm nestje. De werken om van De Bogaard een toeristische en recreatieve trekpleister te maken, gebeuren simultaan met het uitbroeden van die eerste eieren.

Kathleen Helsen knipte symbolisch de omheining van de oude kippenren door.
Kathleen Helsen knipte symbolisch de omheining van de oude kippenren door. - Foto: SN
De werken gebeuren simultaan met het uitbroeden van de eieren.
De werken gebeuren simultaan met het uitbroeden van de eieren. - Foto: SN

Momenteel wordt een groot deel van de dierenverblijven gerenoveerd, daarna worden er geschikte dierenrassen geselecteerd en fokprogramma’s opgestart. Zo zal de site zich profileren als ambassadeur van erfgoedrassen. In 2022 willen de stad en de scholengemeeschap KOGEKA het Levend erfgoedhoflabel behalen.

Landbouweducatie

Door de vernieuwing en heroriëntatie van de buitenvolière en kippenrennen zullen bezoekers op een aangename manier via brede wandelpaden en vanop nieuwe zitbanken kunnen kennismaken met het levend erfgoed op De Bogaard. Bezoekers krijgen meer voeling met de streek dankzij de verschillende dieren van het platteland en kunnen spelenderwijs en via digitale informatiedragers de link leggen met hedendaagse landbouw.

Er zullen educatieve borden en lespakketten opgemaakt worden. Tijdens dagbezoeken horen bezoekers het verhaal van de landbouw vroeger en nu. De projectpartners dragen het concept ook uit naar andere landbouwbedrijven, kinderboerderijen… zodat ook zij met het beschikbare educatief materiaal streekidentiteit kunnen integreren op hun boerderij.

Verder zal ook een erfgoedapp ontwikkeld worden rond het educatieve en toeristische aanbod op De Bogaard, zodat het opsnuiven van landbouwkennis en streekidentiteit maar enkele klikken vergt. Al wandelend over het belevingspad zal de app je na het scannen van een QR-code je van info op maat voorzien.

Flora

De huidige fruitboomgaard op de site blijft behouden en wordt nog uitgebreid met een bloemenweide, pluktuin, bijenkasten en insectenhotels. In samenwerking met enkele partners wordt er jaarlijks ook een workshop georganiseerd rond de beleving van streekidentiteit. Zo worden de deelnemers op een andere manier ondergedompeld in het erfgoedverhaal en ervaren ze hoe dit in het stadscentrum zijn waarde kan hebben.

Het project kon gerealiseerd worden door LEADER, het subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. De projectpartners zijn Sint Jozef Geel (KOGEKA), stad Geel, provinciaal onderzoeks- en voorlichtingscentrum Hooibeekhoeve, Steunpunt Levend Erfgoed, KEMP, Kempens Hoen, Erfgoeddienst k.ERF, Centrum agrarische geschiedenis, Hoebenschot Plant en tuin, Bijengilde Sint-Ambrosius en TuinHier Geel.

Sanne Nuyts

Het geiten- en schapenverblijf is al toegankelijk voor het brede publiek.
Het geiten- en schapenverblijf is al toegankelijk voor het brede publiek. - Foto: SN
Ook eenden verblijven op de site.
Ook eenden verblijven op de site. - Foto: SN
Het terrein bestaat uit een grote groene oppervlakte met enkele speeltuigen.
Het terrein bestaat uit een grote groene oppervlakte met enkele speeltuigen. - Foto: SN

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken