Startpagina Actueel

Beer Zefke van KI Vansteenlandt wint Gouden Piétrain

De uitreiking van de Gouden Piétrain voor de beer met de beste fokwaardeschatting is in deze barre varkenscrisis een opsteker. Die onderscheiding gaat deze keer naar beer Zefke van KI Vansteenlandt uit Poperinge. “Meer dan ooit is efficiëntie belangrijk in de varkenssector”, zegt Chris Dhondt van de Vlaamse Piétrain Fokkerij.

Leestijd : 2 min

CD&V-voorzitter Joachim Coens verving op de uitreiking van de Gouden Piétrain in Krombeke (Poperinge) de verontschuldigde landbouwminister Hilde Crevits. Hij benadrukte onder meer het belang van de sector én van innovatie in de Vlaamse varkenshouderij.

Botte bijl in dagelijkse werking

Hoewel de varkensprijzen weer wat aantrekken, verkeert de sector in een diep crisis. “De prijzen zijn historisch laag en varkenshouders krijgen af te rekenen met hoge voederprijzen. Er gaat een botte bijl in de dagelijkse werking van de varkenshouderijen. Er is licht aan de tunnel, maar we zijn er nog lang niet.”

Op de uitreiking van de Gouden Piétrain, vlnr. CD&V-voorzitter Joachim Coens, Gregory Vansteenlandt, Angelique Demeester, Bert Plancke, Chris Dhondt en Peter Van De Vannet van de Vlaamse Piétrain Fokkerij.
Op de uitreiking van de Gouden Piétrain, vlnr. CD&V-voorzitter Joachim Coens, Gregory Vansteenlandt, Angelique Demeester, Bert Plancke, Chris Dhondt en Peter Van De Vannet van de Vlaamse Piétrain Fokkerij. - Foto: LV

De uitreiking van de Gouden Piétrain, in pré-coronatijd gebeurde dat telkens op een of andere landbouwbeurs, is gelukkig een lichtpunt. Die onderscheiding wordt uitgereikt aan de beer met de beste fokwaardeschatting gebaseerd op de prestaties van de nakomelingen in de kraamstal en selectiemesterij.

“Nu de prijskampen sedert het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest in de everzwijnenpopulatie verboden werden, is het belang van deze wedstrijd in efficiëntie enorm toegenomen in het ecosysteem van fokkers, KI-centra en commerciële zeugenhouders”, stelt Chris Dhondt van VPF.

Berekening in nieuw cijfermodel

Waar Gouden Piétrain 2019, Waterman Van Van Venetië, de eerste was waarbij rekening werd gehouden met de kraamstalindexen, dan is de huidige winnaar Zefke van KI Vansteenlandt de eerste in het nieuwe ssGBLUP-model voor selectiemesterijen. Bij zijn FWS-berekening behaalde Zefke nog 141,1 punten, met de nieuwe berekening is dat cijfer gestegen naar 157,6 punten.

KI-centrum Vansteenlandt wordt gerund door Gregory Vansteenlandt en zijn vrouw Angelique Demeester, die in 1998 de activiteiten hebben opgestart. Ze hadden toen een stal met 28 varkensberen en verkochten het sperma van die kwekers aan varkenskwekers. Er zijn vandaag meer dan 400 beren en er worden jaarlijks ruim 400.000 dosissen verkocht, tot in Israël en de Filipijnen.

Erkenning voor KI-centrum en voor alle klanten

“Een goede service voor de klant, met een passie voor genetica”, zegt Bart Plancke, laboverantwoordelijke bij KI Vansteenlandt in het West-Vlaamse Krombeke, een deelgemeente van Poperinge. “Door de nieuwe fokwaarden te gaan gebruiken, als maatwerk bij de klanten, zagen we onmiddellijk waar de noden lagen voor de aankoop van de beren.”

“Door deze snel en duidelijk te communiceren met onze berenleveranciers, waar we een goede samenwerking mee hebben, proberen we het niveau van onze berenstapel jaar na jaar omhoog te tillen”, stelt eigenaar Gregory Vansteenlandt, die trots is op de onderscheiding. “Het is een extra stimulans en een erkenning dat we zelf goed bezig zijn. En ook voor onze klanten is het een blijk van grote waardering.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Nieuwe voorzitster Groene Kring bespreekt landbouwtoekomst met minister Brouns

Actueel Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) heeft maandagnamiddag 22 april samen met Limburgs gedeputeerde voor Landbouw Inge Moors (cd&v) en de Tongerse schepen An Christiaens (cd&v) een bezoek gebracht aan het ouderlijke varkens- en akkerbouwbedrijf van Justine Arkens in Borgloon. De nieuwe voorzitter van Groene Kring, de grootste overkoepelende jongerenorganisatie in de Vlaamse land- en tuinbouwsector, had de 3 politici uitgenodigd om tijdens een rondleiding op het bedrijf te hebben over de toekomst van jonge boeren.
Meer artikelen bekijken