Startpagina Actueel

Evelien Claes: Als vrouw moet je vechten voor waardering

Jaarlijks vieren we op 8 maart ‘Internationale Vrouwendag’. Die dag ontstond in de 20e eeuw toen vrouwen opkwamen voor hun rechten. Ook in de landbouw is dat het geval. Naar aanleiding van de afgelopen Vrouwendag liet Landbouwleven 5 sterke en fiere boerinnen aan het woord over het ‘vrouw zijn’ in de landbouwwereld. Één daarvan is Evelien Claes uit Dessel van het melkvee- en leghennenbedrijf Claes-Keysers.

Leestijd : 2 min

Ervaar je de landbouwwereld nog als een echte mannenwereld?

De landbouwsector is nog steeds grotendeels een mannenwereld, maar gelukkig verandert dat geleidelijk aan. Ik heb tijdens mijn opleiding bijvoorbeeld stage gelopen op een bedrijf dat geleid werd door 2 geweldige vrouwen. Als kind merkte ik wel dat mannen, de werknemers op ons bedrijf, mijn taken steeds wilden overnemen. Daar leerde ik al dat je als vrouw harder moet vechten om gewaardeerd te worden. Mannen moeten dat zo goed als niet.

Zijn de taken op het bedrijf nog te stereotiep verdeeld?

Mijn taken zijn heel divers. Ik werk nu voor mijn ouders, zodat ik later het bedrijf van hen kan overnemen. Mijn taken zijn zeer divers. Zo doe ik veldwerk zoals maaien, hooien, harken, frezen, culteren, ploegen…, maar ik verzorg ook de kalveren en help ook bij de verzorging van de koeien en de kippen.

Samen met mijn zus ben ik ook verantwoordelijk voor de hoeveverkoop via onze automaten. Hier kunnen mensen verse melk en eieren komen halen. Over het algemeen zijn de taken niet stereotiep verdeeld op ons bedrijf. Ik doe ook tractorwerk, wat zeker nog te veel gezien wordt als mannenwerk, maar niets is onmogelijk!

Voel je je als boerin voldoende gesteund door de overheid?

Ik heb wel het gevoel dat vrouwen in de landbouw meer en meer erkenning krijgen. Ze gaan ook steeds een actievere rol spelen binnen het bedrijf en ze staan zeker niet langer in de schaduw van de boer. Boer en boerin willen uiteindelijk hetzelfde bereiken met het bedrijf. Samen zorgen we ervoor dat het bedrijf vooruitstrevend en rendabel blijft.

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken