Startpagina Actueel

Project ‘Samen op (de) weg in de Westhoek’ sensibiliseert voor meer respect en wederzijds begrip

Het aantal ongevallen met landbouwvoertuigen, waarbij veelal zwakke weggebruikers het slachtoffer zijn, ligt nog veel te hoog. In de Westhoek in West-Vlaanderen vraagt het project ‘Samen op (de) weg in de Westhoek’ meer respect en wederzijds begrip. Mogelijks wordt het initiatief later over heel Vlaanderen uitgerold.

Leestijd : 2 min

De Westhoek, de uithoek in het westen van Vlaanderen in de kustprovincie, is een echte plattelandsregio waar landbouw al eeuwenlang een belangrijke rol speelt. Dit weerspiegelt zich meteen in het vele landbouwverkeer dat onder andere in het voorjaar en het oogstseizoen op de weg is.

Landbouwwegen zijn multifunctioneel

Daarbij komt dat recreatie sterk toegenomen is en functioneel verkeer, zoals ‘veilig naar school’ een belangrijk item is geworden. Dit maakt dat landbouwwegen niet langer enkel functioneel zijn voor land- en tuinbouwers maar multifunctioneel zijn geworden.

Voor schoolgaande kinderen werden verschillende pakketten uitgewerkt.
Voor schoolgaande kinderen werden verschillende pakketten uitgewerkt. - Foto: LV

Boerenbond en Landelijke Gilden hebben nu, met de steun van heel wat andere partners, het project ‘Samen op (de) weg in de Westhoek’ opgestart. Het project kwam tot stand dankzij Leader Westhoek met Europese, Vlaamse en provinciale steun en de Provinciale Landbouwkamer.

“Verdere bijdragen aan dit project danken we aan diverse partners: Innovatiesteunpunt van Boerenbond, Plattelandsklassen, VTI Poperinge, Prevent Agri, Groene Kring, VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde), Westtoer, Inagro-landbouweducatie, Landbouw-Service (vereniging van loonwerkers), Provinciale Landbouwkamer en KLJ, alsook de diensten van de Gouverneur”, aldus Ann-Sophie Decroos van Boerenbond.

Carl De Caluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, woonde de voorstelling van het project bij. “Elk verkeersslachtoffer is er één te veel. Dit project is belangrijk om iedereen te sensibiliseren. Vrijwel altijd is een ongeval het gevolg van een menselijke fout. Het is belangrijk dat iedereen op de weg in volle respect met elkaar omgaat.” Het project werd voorgesteld bij Siska Vanpeteghem op bedrijf d’Yzerpasserelle in Beveren-aan-de-IJzer.

Het project ‘Veilig op (de) weg in de Westhoek’ werd voorgesteld op het bedrijf d’Yzerpasserelle van Siska Vanpeteghem (midden), bijgewoond door gouverneur Carl De Caluwé van West-Vlaanderen en Ann-Sophie Decroos van Boerenbond.
Het project ‘Veilig op (de) weg in de Westhoek’ werd voorgesteld op het bedrijf d’Yzerpasserelle van Siska Vanpeteghem (midden), bijgewoond door gouverneur Carl De Caluwé van West-Vlaanderen en Ann-Sophie Decroos van Boerenbond. - Foto: LV

De voornaamste doelgroepen van dit project zijn de land- en tuinbouwers, de loonwerkers en de (zwakke) weggebruikers op het platteland. “Het gaat dan om schoolkinderen, plattelandsbewoners en toeristen, die wat moeilijker te bereiken zijn”, zegt Ann-Sophie Decroos van Boerenbond.

Focus onder meer op schoolkinderen

Zo ligt de focus onder meer op schoolkinderen. Er worden verschillende tools ter beschikking gesteld: lespakket met werkblaadjes voor leerlingen, handleiding voor leerkracht en link naar beeldmateriaal; speelmat met miniatuurvoertuigen en -fietsers om de verkeerssituaties in de klas na te bootsen en opdrachten te vervullen; VR-brillen met filmpjes en leerlingen kunnen op een bezoekboerderij met materiaal aan de slag (box op het landbouwbedrijf).

De initiatiefnemers hopen met dit project ‘Veilig op (de) weg in de Westhoek’ wederzijds respect en bewustwording te bekomen bij de verschillende doelgroepen. “Dit zou ook na het project blijvend in de aandacht moeten worden behouden.”

Proefproject later verder uitrollen

“Wij willen verder mensen kennis laten maken met deze specifieke aspecten van de landbouw en kennis vergaren die achteraf kan uitgeplooid worden naar andere gemeentes en regio’s in West-Vlaanderen. Het is niet uitgesloten dat het project over heel Vlaanderen wordt uitgerold.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken