Startpagina Actueel

Vlaanderen voorziet 4 miljoen euro extra voor data en digitalisering

In het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht investeert Vlaanderen 4 miljoen euro voor data en digitalisering in de land- en tuinbouw. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams parlement geantwoord op een vraag van Stijn De Roo (CD&V) over smart farming in de land- en tuinbouwsector.

Leestijd : 2 min

De land- en tuinbouwsector innoveert meer en meer. Smart farming, artificiële intelligentie, big data zijn thema’s die almaar vaker aan bod komen. Ook in de land- en tuinbouw. Vlaanderen springt mee op die kar.

Van stappentellers tot drones

Verschillende projecten die land- en tuinbouwers innovatieve oplossingen aanreiken en die kansen bieden om kennis te delen, kunnen op steun rekenen. Voorbeelden van investeringen zijn stappentellers voor koeien, herkauwmeters, precisielandbouw of drones voor het meten van oogstparameters of waterbehoefte.

Ilvo, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, participeert zelf in 17 projecten rond smart farming. Dat gaat over automatische ziektedetectie van gewassen, precisielandbouw met prei tot robotisatie en ict-toepassingen voor de boomkwekerij, de asperge en de blauwe bes.

Belangrijke doorbraken

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits: “We staan voor belangrijke doorbraken in de land- en tuinbouw. Eén voorbeeld daarvan is precisietechniek. Het is belangrijk om de sector collectief goed te organiseren en om slimme ondersteuning te geven voor de toepassing van die technieken. Zo ontstaat er een groot digitaal systeem van smart farming in Vlaanderen waarvan elke boer(in) de vruchten kan plukken. Belangrijk daarbij is dat de beschikbare platformen de landbouwers garanderen dat ze eigenaar blijven van hun eigen data.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken