Startpagina Actueel

Slachthuis Verbist veroordeeld tot boete, Animal Rights overweegt beroep

Slachthuis Verbist uit Izegem en de 76-jarige uitbater zijn maandag door de correctionele rechtbank veroordeeld tot een boete van respectievelijk 8.000 en 4.000 euro voor onregelmatigheden bij transport en inbreuken tegen de hygiëne. Voor dierenmishandeling zijn ze vrijgesproken. De undercoverbeelden gemaakt door dierenrechtenorganisatie Animal Rights werden nietig verklaard.

Leestijd : 2 min

Animal Rights maakte undercoverbeelden die wantoestanden in het slachthuis van de groep Verbist blootlegden. De organisatie legde met een verborgen camera vast hoe runderen in Izegem zwaar mishandeld werden. Ze werden met stokken in een box gejaagd en kregen elektrische schokken.

In sommige gevallen werden ze onverdoofd geslacht. Het openbaar ministerie vroeg om de undercoverbeelden niet te weren uit het dossier en vorderde voor het bedrijf een boete van 16.000 euro en voor de uitbater een boete van 12.000 euro, maar de rechter sprak het slachthuis en de uitbater vrij voor dierenmishandeling.

Ze werden uiteindelijk veroordeeld tot een boete van 8.000 euro voor het slachthuis en 4.000 euro voor de uitbater voor onregelmatigheden bij transport en inbreuken tegen de hygiëne.

Beelden Animal Rights op illegale wijze verkregen

Animal Rights maakte in 2017 undercoverbeelden in het slachthuis van de groep Verbist. De organisatie legde met een verborgen camera vast hoe runderen met stokken in een box gejaagd werden en ze elektrische schokken kregen. In sommige gevallen werden ze onverdoofd geslacht. Maar de Ieperse strafrechter besloot om de beelden nietig te verklaren. Het slachthuis en de uitbater werden alleen veroordeeld tot een boete van respectievelijk 8.000 en 4.000 euro voor administratieve en hygiënische inbreuken en niet voor dierenmishandeling.

"We zijn teleurgesteld", aldus Anthony Godfroid, advocaat van Animal Rights. "Het parket vroeg om de beelden niet te weren, maar de rechter is de verdediging gevolgd. Die pleitte dat de beelden op illegale wijze zijn verkregen en dus niet kunnen leiden tot een veroordeling. Maar slachthuizen hebben geen glazen muren. Deze methodes zijn de enige manier om de strafbare feiten die binnen slachthuizen plaatsvinden, aan het licht te brengen."

Ook Els Van Campenhout van Animal Rights reageert ontgoocheld. "Onze burgerlijke partijstelling is wel ontvankelijk verklaard, maar onze beelden werden nietig verklaard waardoor het slachthuis vrijuit gaat voor dierenmishandeling. We bekijken nu of we in beroep kunnen gaan. We blijven op deze manier actie voeren want het is de enige manier om dierenleed te stoppen."

Belga

Lees ook in Actueel

Welke landbouwdossiers spelen op Europees niveau?

Verkiezingen Op 9 juni is het zover: alle Belgen trekken naar de stembus om te kiezen wie hen zal vertegenwoordigen in het Europees Parlement. Lijsttrekkers en landbouwexperts van verschillende Vlaamse partijen overlopen welke landbouwdossiers er voor hen toe doen.
Meer artikelen bekijken