Boerenbond zet lokale fruittelers ‘in de bloesems’

‘Geen bloesems zonder fruittelers’, met van links naar rechts de fruittelers Emmy Gruyaert, Christophe Demyttenaere, Joris Dewinter (Boerenbond) en landbouwschepen Ann Degroote.
‘Geen bloesems zonder fruittelers’, met van links naar rechts de fruittelers Emmy Gruyaert, Christophe Demyttenaere, Joris Dewinter (Boerenbond) en landbouwschepen Ann Degroote. - Foto: LV

Na een lange en moeilijke winter ontwaken we allen uit onze winterslaap en trekken we naar buiten. Wandelen en fietsen zijn onze nationale sport geworden en we genieten met volle teugen van een landschap dat, net als wij, ontwaakt.

“Het hoogtepunt van dit ontwaken zijn de bloesems in het landschap. Geen bloesems zonder fruittelers! Het landschap dat je ziet, is het resultaat van het jaarrond harde werk van de Vlaamse fruitteler/landbouwer”, zegt Joris Dewinter, tuinbouwconsulent Boerenbond. De actie trekt de aandacht op de kracht van de lokale fruittelers.

Gezond en heerlijk

Corona of niet, de fruitteler werkt(e) hard om iedereen van gezond en heerlijk fruit te voorzien. “Van kersen, aardbeien, bessen, peren tot appelen: de fruitteelt is alom aanwezig in het landschap. De bloesemperiode brengt positiviteit en kleur in het landschap. Meeliftend op dit succes willen we met onze bloesemactie het brede publiek op een aangename manier kennis bijbrengen over de fruitteelt”, aldus Joris Dewinter.

In West-Vlaanderen werd de actie gelanceerd bij Demyfruit van Christophe Demyttenaere. Intussen de 3de generatie van fruittelers in Geluwe. Grootvader Demyttenaere hield vele jaren geleden de vlasteelt voor bekeken en schakelde over op fruit. Momenteel goed voor 14 ha: 8 ha peren en 6 ha appelen en nog wat pruimen. De drukste periodes zijn in het voor- (snoeien) en najaar (pluk). Een deel van de opbrengst wordt via de eigen hoevewinkel verkocht, de rest onder meer via retailer Carrefour.

Naast de 200 spandoeken die worden uitgehangen, zijn er links en rechts in Vlaanderen ook bloesemwandelingen. Nog een reden om #boerentrots te zijn. Bewust kiezen voor lokaal geteeld fruit, helpt de sector.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent