Jonge boeren starten met estafetterit van Limburg naar West-Vlaanderen

Jonge boeren vragen met de estafette aandacht voor hun toekomst, die steeds verder onder druk komt te staan.
Jonge boeren vragen met de estafette aandacht voor hun toekomst, die steeds verder onder druk komt te staan. - Foto: MeTTes

Hun boodschap: om te blijven zorgen voor voedsel en landschap zijn jonge boeren onmisbaar. De actie werd in Limburg afgetrapt omdat dit de provincie is van Zuhal Demir (N-VA), de Vlaamse minister van Omgeving. Afsluiten gebeurt zaterdag in West-Vlaanderen, waar Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CDV) woont. Het Limburgse luik eindigt dinsdagavond in Lommel.

Jongeren hebben geen ruimte om te boeren

De toekomst van jonge boeren wordt beperkt op vier vlakken, haalt de Groene Kring aan. Het stikstofdossier dreigt een grote impact te hebben op de mogelijkheid om een landbouwbedrijf uit te baten. Bovendien ligt de vergunningsverlening bijna volledig stil en wordt het ondernemerschap van jonge boeren zo beperkt.

De boodschap van de jonge boeren richt zich tot de Vlaamse regering.
De boodschap van de jonge boeren richt zich tot de Vlaamse regering. - Foto: MeTTes

Daarnaast zet het steeds veranderende beleid de rechtszekerheid van boeren op de helling. Daar komt nog bij dat de toegang tot grond steeds schaarser wordt, waardoor jongeren geen ruimte hebben om te boeren. Dit alles dreigt ervoor te zorgen dat jonge boeren en hun familiebedrijven niet meer verder kunnen.

De jonge land- en tuinbouwers willen mee zoeken naar een oplossing, zodat ze minder stikstof produceren. "Ze willen mee zorgen voor de toekomst en ze willen dat ook mee bepalen", zegt Lotte Arkens van de Groene Kring bij aanvang van de actie in Kortessem. Jonge landbouwers hebben daarnaast ook vaak moeilijkheden om uit te breiden. De buurtbewoners zien niet graag een grote kippen- of varkenskwekerij in hun achtertuin opduiken. De actie startte daarom symbolisch aan een landbouwbedrijf dat de laatste paar maanden te maken kreeg met heel wat protest tegen zijn uitbreidingsplannen.

Met ons praten in plaats van tegen ons te praten

De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde in februari de vergunning voor een megastal van 177.300 slachtkippen, na beroep van de buurtbewoners en het actiecomité. Dat zogenaamde stikstofarrest was een primeur: voor het eerst werd een vergunning verbroken op basis van het stikstofargument.

Rond zulke dossier vraagt Arkens meer overleg. "Kom met ons praten in plaats van tegen ons te praten", zegt ze "We staan open om samen een oplossing te zoeken. Maar meestal is een vernieuwing, en niet zozeer een uitbreiding, van een vergunning beter voor de omgeving, milieu en natuur."

Belga

Meest recent

Meest recent