Valtra presenteert 5e generatie N- en T-serie

De nieuwe tractorseries worden gekenmerkt door nieuwe, slimme functies die ze aan boord hebben en de verhoging van het comfortniveau. Ook uiterlijk is de nieuwe N- en T-serie een knappe verschijning. Precisielandbouw staat centraal bij de nieuwe generatie tractoren en elk model is verkrijgbaar met Valtra Connect.

Nieuwigheden in cabine

Eén van de meest zichtbare, nieuwe functies in de cabine van de N- en T-serie van de 5de generatie is het display op de rechter A-stijl. Dit vervangt het traditionele instrumentenpaneel achter het stuurwiel en biedt alle belangrijke informatie (zoals rijsnelheid, motortoerental) aan de bovenzijde van het kleurenscherm. Aan de onderzijde komt geheel naar wens van de bestuurder info voor de bediening van de tractor en het werktuig. Afgesloten wordt met informatie over het gekozen radiostation en de smartphone via bluetoothverbinding. Dit scherm is op ooghoogte van de bestuurder geplaatst.

Bij de HiTech en Active-modellen kan dit scherm worden gebruikt om instellingen van de motor, transmissie en hydraulisch systeem te configureren. Bij de Versu- en Direct-modelen werkt het display in de A-stijl samen met SmartTouch op basis van de voorkeuren van de bestuurder. SmartTouch is de rechterarmleuning met al zijn bedieningstoetsen en een beeldscherm aan de voorzijde.

Binnenin de cabine valt naast voornoemd display de vernieuwde centrale stuurkolom op. Het verstellen van de positie van het stuur is nu eenvoudiger. De hendel linksonder het stuur om van rijrichting te veranderen kent een nieuwe uitvoering waarbij schakelen tussen vooruit en achteruit ook eenvoudiger verloopt.

Valtra maakte zijn cabine echt ‘bij de tijd’ door te denken aan de hedendaagse noden van bestuurders en zo houders voor telefoons en usb-oplaadpunten te voorzien voor smartphones, tablets en andere apparatuur. De nieuwe Valtra Evolution stoel heeft een bovenzijde van de rugleuning die mee draait wanneer de bestuurder gedeeltelijk is gedraaid om naar het werktuig achteraan te kijken.

Nog slimmere modellen

Valtra geeft aan dat zij nu al ongeveer 2 op de 3 nieuwe tractoren uitleveren met geautomatiseerde gps-besturing. Ze verwachten o.a. door de Europese Green Deal dat de behoefte aan precisielandbouw alleen maar zal toenemen de komende jaren. Hierom is het uiteraard ook bij de nieuwe generatie tractoren mogelijk om Valtra Guide tractorbesturing te verkiezen en te beschikken over slimme landbouwfuncties zoals Task Doc en Section Control. Helemaal mee met de tijd kunnen de taakgegevens draadloos worden overgedragen tussen de tractor en de managementsoftware op kantoor.

Nieuw is de Auto U-pilot die het kopakkermanagement combineert met het gps-besturingssysteem. Auto U-pilot gaat op de kopakker tijdens het draaien, het werktuig nauwkeuriger regelen. Zo hoeft de bestuurder er minder aandacht voor te hebben en wordt het werk makkelijker voor hem.

Nog meegeven dat de N-serie vermogens biedt van 135 tot 165 pk. Een extra boost kan zorgen voor 10 pk meer. De T-serie gaat van 155 tot 235 pk met boost heeft de serie een vermogensbereik van 170 tot 271 pk.

Precision Lift & Load-app

Valtra bereikt dit jaar een nieuw hoogtepunt met een volledig nieuw bedieningssysteem voor voorladers. In combinatie met de 5de generatie trekkers introduceert Valtra de volledig nieuwe Precision Lift & Load-app voor de SmartTouch-modellen van de G-, N- en T-tractorserie.

Met de nieuwe app kan de trekkerbestuurder op een geheel nieuwe manier laden en meten. Met de weegfunctie van de frontlader wordt het gewicht gewogen. Hierdoor wordt de nauwkeurigheidaanzienlijk verbeterd. De app verzamelt weeggegevens en zodra de taak is voltooid, kan de bestuurder de gegevens naar een Excel-spreadsheet overzetten voor factureringsdoeleinden.

De app verbetert de productiviteit en veiligheid van het werk omdat er boven- en ondergrenzen voor de frontladerbewegingen en maximale hoeken kunnen worden ingesteld. Hierdoor stopt de lader automatisch wanneer de limieten zijn bereikt. Er is ook een gebruiksvriendelijke schudfunctie waarmee de bestuurder ervoor kan zorgen dat er geen materiaal in de bak achterblijft.

De app wordt bediend via het touchscreen op de SmartTouch-armsteun en vereist geen afzonderlijke bedieningselementen of schermen. In het SmartTouch-interface kunnen profielen met verschillende Precision Lift& Load-functies voor voorladers worden opgeslagen. Voorafgaand aan het opnieuw uitvoeren van dezelfde taak, hoeft de bestuurder alleen maar de geschikte instelling uit de profielen te selecteren.

Tim Decoster

Meest recent

Meest recent