Grote kopers kondigen stevige melkprijsstijging aan

Als de melkprijzen doorstijgen, wordt het interessant om maximaal te produceren.
Als de melkprijzen doorstijgen, wordt het interessant om maximaal te produceren. - Foto: Pixabay

In Nieuw-Zeeland maken ze een maand van 3% meer melk en naar schrikkeldagcorrectie gaat het zelfs over +6%. In de VS melken ze over februari 2021 -1,5% minder dan vorig jaar, wat dus werkelijk circa +1,8 % is. Het is over februari 2021 wel +3,9 % tegenover 2019. In Australië heeft men recent eerder last van overstromingen dan van droogte. De melkaanvoer over februari komt op -0,8% of dus eigenlijk circa +2,2 % tegenover vorig jaar. De Europese melkaanvoer bleef over januari -0,7% achter tegenover vorig jaar en lijkt dat te gaan herhalen voor februari en maart, omdat de kouder dan gemiddelde temperaturen de grasgroei niet echt zullen bevorderen. Als de melkprijzen nog wat doorstijgen, kan dit melkveehouders wel motiveren om maximaal te produceren. Er worden stevigere melkprijsstijgingen aangekondigd door grote West-Europese kopers.

Boter

De botermarkt is van begin juli 2020 tot begin februari 2021 een statische markt geweest met prijzen van 3.300 à 3.400 euro per ton. Boter is, veel minder dan melkpoeder, een zuivelproduct dat het van de Europese binnenlandse consumptievraag moet hebben. Van de EU-boter wordt maar een 15% geëxporteerd, terwijl dit van magere poeder ongeveer 47% is. Sinds februari kwam de boter in een dynamische markt terecht. Prijzen begonnen te stijgen. Men deed heel wat inkopen, wat de prijzen liet stijgen. Nu zijn die normaal ingekocht tot voorbij Pasen en de start van de Ramadan, waardoor de prijs recent weer een correctie naar beneden maakte. De Europese boterindex lijkt nu even zijn plafond gevonden te hebben en daalde de laatste 2 weken naar 4.107 euro per ton.

Poeder

Terwijl de Europese botervoorraad eind december op een normaal niveau zat, waren deze van mageremelkpoeder volgens analyse productie, import, export en consumptie op het laagste niveau sinds begin 2014. In december 2020 was de Europese SMP-productie daarenboven nog lager dan in 2019. De boterprijs van dat moment was ook nog niet echt aantrekkelijk om melk bijna volledig af te romen voor het botervet. Met de huidige boterprijzen en SMP-prijzen kan het zeker aantrekkelijker zijn om deze klassieke combinatie te produceren.

LV

Meest recent

Meest recent