Virtuele hengstenkeuring met Thor als de beste

De 4-jarige Thor Van de Landweg kreeg de meeste punten in de virtuele hengstenkeuring.
De 4-jarige Thor Van de Landweg kreeg de meeste punten in de virtuele hengstenkeuring. - Foto: FVB

Secretaris Francine Van Buggenhout: “Zowel de exterieurjuryleden als de juryleden voor verrichtingsproeven hebben de hengsten beoordeeld op basis van het videomateriaal en overlegd tijdens een videogesprek.” De jury vulde een beoordelingsfiche in volgens het vijfpuntensysteem: 1. type, 2. lichaamsbouw, 3. gespierdheid, 4. beenstanden en kwaliteiten, 5. bewegingen en correctheid. Ten slotte volgde een geheelindruk. Bij de bespreking van de hengsten baseren we ons op het oordeel van de jury.

Goedgekeurde hengsten

Als 3-jarige werd Opus Fjording (eig. Jacky Ernwein, Oberhausbergen, Fr.) goedgekeurd met 37 punten en dekvergunning voor 1 jaar. Rapport van de jury: voldoende type, voldoende ontwikkeling en voldoende bespiering, voldoende beenstanden en bewegingen, wel met weinig stuwing. Hij slaagde in zijn gehoorzaamheidstest aangespannen met 78/100.

Harlem d’Ober (4 jaar)van Jan De Vry uit Oostmalle behaalde 36,5 punten en kreeg een dekvergunning voor 1 jaar. Rapport: voldoende type met hengstenuitstraling, ontwikkeling en bespiering. Hij kreeg opmerkingen op de beenstanden en toonde heel goede bewegingen. Hij slaagde in de gehoorzaamheidstest aangespannen met 78/100.

De 4-jarige Thor van de Landweg van Dennis Dierckx en Patty De Groote uit Lille werd goedgekeurd met 40 punten en kreeg een deklicentie voor 1 jaar met extra vermelding. Hij is goed van type, goede ontwikkeling en bespiering, goede kwaliteit van de beenstanden en vlotte en soepele bewegingen. Voor de gehoorzaamheidstest aangespannen slaagde hij met 82/100.

Neral, 4 jaar, kreeg zijn dekvergunning met 38 punten en een extra vermelding. Hij toont voldoende type, voldoende ontwikkeling en bespiering, voldoende beenstanden en vlotte en soepele bewegingen. Voor zijn gehoorzaamheidstest aangespannen is hij geslaagd met 82/100. Eig. Chantal Tel, Hijken, Nl.

De 5-jarige Hizkia (eig. Annabel van den Berg, Wanneperveen, Nl.) kreeg 38 punten en eindevaluatie in afwachting van verdere gezondheidstesten. Juryleden: “Goed type met primitieve aftekeningen, goede ontwikkeling en bespiering, beenstanden zijn bevredigend, alsook de bewegingen. Het is in vrijheid een fiere hengst.” Voor de gehoorzaamheidstest aangespannen kreeg hij 69/100.

Loebas (6 jaar) werd goedgekeurd met 38 punten en kreeg een deklicentie voor 1 jaar met extra vermelding: goed type, voldoende ontwikkeling en bespiering, beenstanden zijn voldoende, evenals de bewegingen. Hij slaagde in zijn gehoorzaamheidstest aangespannen II met 79/100 en onder zadel met 76/100. Eig. Annabel van den Berg, Wanneperveen (Nl).

De 7-jarige Kris (eig. Annabel van den Berg, Wanneperveen Nl.) werd goedgekeurd met 37 punten en kreeg een deklicentie voor 1 jaar: redelijk goed type, goede ontwikkeling en bespiering, beenstanden en bewegingen zijn bevredigend, gehoorzaamheidstest aangespannen geslaagd met 83/100 en onder zadel 81/100.

Tallak Ask (8 jaar, eig. Nathalie Bellon, Sarzeau Fr.) kreeg 37,5 punten en een deklicentie voor 1 jaar: voldoende type, voldoende ontwikkeling en bespiering, beenstanden zijn voldoende en vlotte en soepele bewegingen.

De 9-jarige Niko (Annabel van den Berg, Wanneperveen Nl.) goedgekeurd met 35 punten en een deklicentie voor 1 jaar: voldoende type, zware structuur en bespiering, opmerkingen op de beenstanden, voldoende bewegingen ondanks overgewicht, overduidelijk te zwaar en niet in de conditie die je verwacht op een keuring.

Vrijgestelde

De volgende vrijgestelde hengsten werden niet voorgesteld op de keuring. Ze krijgen eveneens een deklicentie. Dat zijn: Brijol, Fjell Finn, Haukaren, Kamillas Tord, Leo de Chaumont, Narvestad Daysar, Benten en Ronnjo.

Bernard Lenaerts

Meest recent

Meest recent