Startpagina Akkerbouw

Hoe diep maïs zaaien?

De uitzaai van maïs is gestart bij schrale weersomstandigheden met koude omgevings- en bodemtemperaturen.

Leestijd : 1 min

De stelregel is om vaste, vochtige ondergrond op te zoeken om de maïszaadjes in te plaatsen. De ondergrond dient idealiter ook opgewarmd te zijn. Daar knelt het schoentje dit voorjaar.

In normale omstandigheden wordt op zware gronden 3-4 cm diep gezaaid, bij lichte gronden 5-6 cm diep.

Uitval van jonge kiemplanten en/of verzwakte planten zijn een gevolg van te diep zaaien. Een trage kieming van het zaad levert plantjes op die gevoeliger zijn voor bodemschimmels en insecten.

Het vinden van de ideale zaaidiepte is dit jaar geen evidentie. Laat u bij staan door uw zaadleverancier om afhankelijk van het gekozen ras en zaadontsmetting de meest geschikte zaaidiepte te bepalen.

Dit jaar zal het van belang zijn om eerst de warmste percelen te gaan in zaaien én om geen bodemvocht te verliezen bv. na een grondbewerking of een voorgaande grassnede. Een goed resultaat bekomen we ook door de zaaibedbereiding zorgvuldig uit te voeren en af te stemmen op het zaaiwerk.

Tim Decoster

Lees ook in Akkerbouw

Zonneboer(in) en klanten investeren samen

Akkerbouw Te midden de ‘Week van de Korte Keten’ lanceerde het Steunpunt Korte Keten de tweede editie van het concept ‘Zonneboeren’. Dit project brengt boer(inn)en en consumenten samen die willen investeren in groene energie en lokaal voedsel.
Meer artikelen bekijken