Jubileumeditie Werktuigendagen wordt eerste groot landbouwevent in anderhalf jaar

Er wordt door iedereen met veel goesting uitgekeken naar de 35ste editie van de Werktuigendagen.
Er wordt door iedereen met veel goesting uitgekeken naar de 35ste editie van de Werktuigendagen. - Foto: AV

AgriBevents, organisator van Agriflanders in Gent, de Agridagen in Ravels en de Werktuigendagen in Oudenaarde, haalt opgelucht adem. “Tot onze grote tevredenheid heeft de overheid op 11 mei een officieel kader voorgesteld voor de heropstart van de beurs- en evenementensector”, stelt event manager Gunther De Mey. “Daarin is onder meer voorzien dat evenementen vanaf 1 september op een normale manier zouden kunnen doorgaan. Dit zet het licht op groen voor de 35ste editie van de Werktuigendagen, die op zaterdag 25 en zondag 26 september 2021 op de vertrouwde terreinen in Oudenaarde zal plaatsvinden.”

Laatste en eerste op de kalender

Een tiental dagen voor het coronavirus ons land op slot zette, organiseerde AgriBevents eind februari 2020 nog de Agridagen in Ravels. Heel wat evenementen – ook Agriflanders van begin dit jaar – werden een editie uitgesteld. De Beurs van Libramont kondigde eind april nog de annulatie van hun evenement dat van 24 tot 27 juli was gepland, aan. Nu ziet het er naar uit dat de Werktuigendagen het eerste grote landbouwevent in ons land zal worden sinds de start van de pandemie. “Na het ministerieel coronaoverleg van 23 april waren we ontgoocheld”, vertelt De Mey. “Het zag er naar uit dat evenementen pas vanaf oktober mochten georganiseerd worden, terwijl de Werktuigendagen in september stonden gepland. Door corona was het trouwens sowieso al schipperen met onze data. In die periode staat immers ook de verschoven Ronde van Vlaanderen voor Liefhebbers en het WK Wielrennen op de kalender. We zijn gestrand op het weekend van 25 en 26 september.

Het was uiteindelijk wachten op de ministerraad van 11 mei eer er groen licht werd gegeven. “Dat was weliswaar een opluchting. Zoals nu gecommuniceerd werd en aan het tempo dat de vaccinaties verlopen, zullen we geen speciale vereisten - zoals bijvoorbeeld een coronatest - aan de bezoekers moeten opleggen.”

Voorbereidingen zijn lopende

De Werktuigendagen werden voor het eerst georganiseerd in 1954 en hebben sinds 1995 hun vaste stek in Oudenaarde. Met meer dan 200 exposanten en bijna 70.000 bezoekers is dit evenement een niet te missen afspraak voor iedereen die affiniteit heeft met landbouw. Dit heeft alles te maken met het unieke karakter ervan: geen statische tentoonstelling, maar de land- en tuinbouw in beweging. Meer dan 300 moderne machines demonstreren en werken ter plaatse, wat in heel Europa ongezien is op deze schaal. “Om in september gewassen te kunnen oogsten, konden wij niet meer wachten”, legt Gunther De Mey uit. “Ondanks de onzekerheid van de voorbije maanden waren we dus reeds gestart met de eerste voorbereidingen. De demovelden en grasstroken zijn inmiddels ingezaaid en ook de inschrijvingen voor de firma’s zijn lopende.

We kregen de voorbije weken trouwens heel wat vragen van onze vaste standhouders. Worden de Werktuigendagen georganiseerd of toch niet? Onder welke modaliteiten? Alhoewel we op de meeste vragen ook niet konden antwoorden, schreven heel wat firma’s uit de zaadsector en ook uit de tuinbouwsector zich toch al in. De meeste bedrijven hebben daarmee gewacht, maar zullen dit, nu er meer duidelijkheid is, ongetwijfeld weldra doen.”

Jubileumeditie

De organisatoren zullen nu een versnelling hoger schakelen om van deze jubileumeditie een onvergetelijk succes te maken. De voorbije edities werd er niet meer gewerkt rond één centraal thema. “Traditioneel zullen de demonstraties, die plaatsvinden op een terrein van ruim 120 ha, gegroepeerd zijn rond 3 sectoren: akkerbouw, tuinbouw en de groensector. Zoals de voorbije keren willen we via een aantal gerichte themademonstraties de landbouwers optimaal informeren over actuele thema’s, bijvoorbeeld ‘bodem en duurzaamheid’, nieuwe trends en technische innovaties.”

De Mey wijst erop dat ook naast de demo’s opnieuw heel wat te beleven valt. “Zoals steeds zullen de bezoekers er een groot aanbod aan teelten vinden alsook een uitgebreide tentoonstelling van producten en diensten. Voor de liefhebbers van tuinmateriaal wordt er opnieuw een aparte Park&Tuin-zone ingericht. En ook het populaire oldtimergebeuren blijft. Je zal er dus zowel moderne als historische landbouwmachines live aan het werk kunnen zien.”

Het is duidelijk... de goesting is groot. “Sinds we groen licht kregen voor de organisatie van dit mooie evenement, gaan we er maximaal voor. We ervaren dat de honger om naar buiten te komen erg groot is, bij ons maar ook bij de standhouders en de bezoekers! Voor de landbouwsector wordt het immers één van de eerste ontmoetingsmomenten in anderhalf jaar.”

Anne Vandenbosch

Meest recent

Meest recent