Startpagina Paarden

Trekpaardenvereniging Den Brabander bestaat 25 jaar

Den Brabander werd in 1996 opgericht door een paar vrienden en door liefhebbers van trekpaarden, met als doel het Brabants trekpaard terug te brengen in de landelijke gemeente Nederokkerzeel-Kampenhout en omgeving. Het was vooral de ambitie om de paarden in te zetten in tal van werkzaamheden en zo de specifieke voermanstechnieken te behouden.

Leestijd : 2 min

Trekpaardenvereniging Den Brabander richt tal van activiteiten en cursussen op zoals demo's: werken op het veld, recreatieve koetsentochten en onder zadel, deelname aan keuringen en wedstrijden, bijscholing invlechten, dressuur rijden, mennen, deelnemen aan processies, overbrengen van kennis van ‘oude’ aan ‘jonge’ leden... “En niet onbelangrijk: ervoor zorgen dat onze Brabander blijft bestaan in zijn glorie en geen dier in de zoo wordt”, aldus voorzitter Frans Van Laerhoven.

Bestuur

Het bestuur bestaat uit voorzitter Frans Van Laerhoven, secretaris Anja Decoster, schatbewaarders Eveline Meeus en Jan Toeloose, materiaalmeester Frederik Feytens, webmaster Ingrid Valvekens en bestuursleden Wim Ceuleers, Claude Courcelle, Valentine Verboeckhoven en Erik Degreeff.

Leden

Momenteel telt Den Brabander 77 leden. Frans Van Laerhoven: “Jaarlijks groeit onze club en komen er nieuwe leden bij. Zowel jong als oud vinden bij ons hun ding en activiteiten die bij hen passen. Vooral jonge mensen willen het werken en rijden met trekpaarden leren. De meeste leden hebben zelf één of meerdere trekpaarden, maar leden zonder paard zijn ook welkom.”

Activiteiten

Jaarlijks wordt een ploegdag ingericht waar de techniek van het rijden met de Brabantse wentelploeg wordt gedemonstreerd en aangeleerd. De actieve ervaren leden helpen de nieuwelingen en zo gaat het verhaal verder. Naast de jaarlijkse ploegdag zijn er de oogstdagen met pikmachines en pikbinder en het werken met paarden in de witloofteelt, net zoals het rooien van aardappelen met aardappelrooiers aangedreven door paardenkracht.

Steun

De provincie Vlaams-Brabant ondersteunt het Brabants Trekpaard en heeft een trekpaardenproject opgestart. Het doel daarvan is om landbouwtechnieken uit het verleden te vertalen in nieuwe bestemmingen en functionaliteiten waaraan Den Brabander actief meewerkt. In dat kader werd een bekwaamheidsproef voor trekpaarden op punt gezet. De paarden worden beoordeeld op hun vaardigheid en gewilligheid om bepaalde hindernissen te nemen en op hun rustig en kalm karakter, de eigenschappen waardoor het trekpaard wereldberoemd is. Naast de exterieurbeoordeling is het bekwaamheidsattest een meerwaarde.“Onze paarden maaien weilanden van natuurpunt en nemen deel aan tal van andere natuurbeheerprojecten”, vertelde ons voorzitter Frans Van Laerhoven.

Na corona

“Heel binnenkort staat er een driedaagse wandeling (3 x 1 dagtocht) op het programma. We nemen de draad opnieuw op. We willen samen zorgen voor ons Brabants trekpaard, de trots van Vlaams-Brabant, levend erfgoed”, besluit Frans Van Laerhoven.

Meer info via: www.denbrabander.com of www.brabantstrekpaard.be .

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Finale Longines FEI Jumping World Cup 2023/2024: ‘Koning’ Edward (BWP) overheerst iedereen!

Paarden De tweede opeenvolgende zege van King Edward en zijn Zweedse ruiter Henrik von Eckermann in de Longines FEI Wereldbeker Jumping, heeft zonder meer een Belgisch tintje. Je kan er immers altijd van uitgaan dat het paard presteert dankzij een heel getalenteerde ruiter. Enig welgeplaatst chauvinisme indachtig, denken wij echter meer in de richting van: wat zou de ruiter zijn zonder zo’n buitenaards getalenteerd BWP-paard?
Meer artikelen bekijken