Startpagina Actueel

Toename van binnenlandse seizoenarbeiders compenseerde daling van buitenlandse niet

Voor het 2de jaar op rij werd de campagne helpdeoogst.be gelanceerd. Bij de 1ste editie In 2020 steeg het aantal seizoensarbeiders van Belgische nationaliteit met 30 %, maar dat compenseerde lang niet de daling van het aantal buitenlandse seizoensarbeiders (ongeveer 10.000).

Leestijd : 2 min

De campagne wil (tijdelijk) werklozen en studenten aantrekken om mee te oogsten nu het door het coronavirus nog altijd moeilijker is om buitenlandse seizoensarbeiders aan te trekken.

Tijdelijk werklozen kunnen tot eind juni 75 % van hun uitkering behouden terwijl ze daarnaast ook werken in de tuinbouwsector.

Intussen bekijkt de federale regering of deze maatregel kan worden verlengd.

Dubbele plukkaart

Ook mogen (seizoens)arbeiders meer dagen in de land- en tuinbouw werken door corona. Met de zogenaamde dubbele plukkaart kunnen ze 60 in plaats van 30 dagen werken in de landbouw en 100 in plaats van 65 in de tuinbouw.

In april ontving de VDAB 771 vacatures voor de land- en tuinbouwsector. In februari en maart kwamen daar respectievelijk 502 en 419 vacatures bij. De ervaring leert dat meer dan 80 % hiervan ingevuld raakt.

Voor de campagne sloegen VDAB, het departement Landbouw & Visserij, Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties de handen in elkaar.

Evaluatie 1ste editie

Op een vraag van Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) evalueerde Vlaams minister Hilde Crevits onlangs de 1ste editie van helpdeoogst.be.

Eerst dit: cijfers zijn wat ze zijn, want een werkgever moet niet aanmelden of zijn vacature is ingevuld, al dan niet door tussenkomst van VDAB.

Het initiatief van helpdeoogst.be zorgde, ten opzichte van 2019, in 2020 op jaarbasis voor een toename van 27 % van het aantal vacatures in deze sector die bij VDAB worden gepubliceerd en bijgevolg door VDAB actief kunnen worden beheerd en ingevuld.

Nog altijd onvoldoende

“Tijdens de piekperiode april-mei-juni 2020 was er een toename van 47 % ten opzichte van 2019”, antwoordt Vlaams minister Hilde Crevits.

“Deze toename is belangrijk omdat het bijdraaagt tot een verbeterd inzicht in de reële noden in de sector.”

Met helpdeoogst.be werd daarnaast de binnenlandse arbeidsmarktreserve geactiveerd om tegemoet te komen aan de noden en vacatures, wat resulteerde in een toename van 30 % aan seizoensarbeiders van Belgische nationaliteit (+ 2.129) ten opzichte van 2019, en een toename van 20 % van seizoensarbeiders met woonplaats in Vlaanderen.

De daling in het aantal buitenlandse seizoensarbeiders (circa 10.000, volgens minister Hilde Crevits) werd hiermee niet volledig gecompenseerd, wat ook in de lijn van de verwachtingen lag.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken