Startpagina Paarden

Alle wegen leiden naar Rome: de Nations Cup Jumping

Jérôme Guéry, Grégory Wathelet, Olivier Philippaerts en Yves Vanderhasselt pakten de zege in de Italiaanse etappe van de Jumping Nations Cup op 28 mei. Hieronder geven we een terugblik op de feiten en, waarom ook niet, een stukje geschiedenis.

Leestijd : 3 min

O nze landgenoten klopten de niet te onderschatten Duitse ploeg op CSIO Rome. Ze bewezen daarmee – maar dat wisten we reeds – dat ze meer dan een ijzer in het vuur hadden. Brazilië en Frankrijk deelden de derde plaats van het podium.

Historische grond

Met weinig en ver verwijderd publiek was het heel spannend voor de Nations Cup, die verreden werd in het beroemde ovaal amfitheater Piazza di Siena, gelegen in het park van de Villa Borghese, hartje Rome. In 2014 stonden onze Belgische ruiters er eerder op het podium, toen met Ludo en Nicola Philippaerts, Niels Bruyseels en Constant Van Paesschen. Met deze zege hebben zowel Ludo, Nicola als Olivier het podium gehaald op het prestigieuze CSIO Rome. Dat is meteen toch een wapenfeit voor de familie Philippaerts om even bij stil te staan.

Dit onderdeel van de Nations Cup eindigde echter niet zomaar met 4 strafpunten in totaal voor Duitsland en idem dito voor België. Een barrage drong zich dan ook op. We zijn er stellig van overtuigd dat de strijd in deze barrage tussen Grégory Wathelet en de Duitse Kendra Brinkop – weliswaar uitgerust met de getalenteerde BWP-merrie Kastelle Memo (v. Thunder van de Zuuthoeve x Cicero Z) – ook niet snel vergeten zal worden. Jeugdig elan tegen ervaren rustige vastheid, zo bleek. Beiden bleven foutloos. Wathelet pakte snel uit, zeer snel, vol zelfvertrouwen op Nevados S (Calvados Z x Romualdo), die de barrage afsloot in 36,01 seconden. De Duitse jonge belofte had er 36,63 seconden voor nodig!

Het team van Peter Weinberg

Chef d’équipe Peter Weinberg kon in Rome rekenen op Grégory Wathelet, maar ook op Olivier Philippaerts en H&M Extra (Berlin x Heartbreaker), Yves Vanderhasselt en Jeunesse (Eldorado vd Zeshoek x Quaimodo vd Molendreef), Jérôme Guéry en Quel Homme de Hus (Quidam de Reval x Candillo). Guéry tekende voor een dubbel nul en bleef aldus foutloos in de eerste 2 rondes. Wat een man, deze Quel Homme met zijn speciale springtechniek! Typerend voor hem is zijn blik op het hout onder zijn voorbenen. Wie hem googelt, zal merken dat dit klopt. Quel Homme is een topper onder de juiste ruiter.

Belgische gefokte paarden

Een blik op de uitslag spreekt boekdelen. Elk team op het podium kon bogen op het talent en aanpak van minstens één Belgisch gefokt paard. Bij de Belgen (eerste plaats) was dat de eerder vernoemde merrie Jeunesse (BWP), bij de Duitsers (tweede plaats) de merrie Kastelle Memo (BWP). De derde plaats van het podium was voor Brazilië en Frankrijk. De Brazilianen hadden Hermes Van de Vrombautshoeve (BWP – Vigo d’Arsouilles x Equitop Du Moyon) bij hun cavalerie en de Franse ruiters hadden niet zonder GFE Excalibur de la Tour Vidal (SBS – Ugano Sitte x Ogano Sitte) gekund, auteur met Pénélope Leprévost van de enige dubbel nul voor haar team.

Een blik op de kalender

Alles is beter intussen dan in 2020, maar toch worden er omwille van de coronabeperkingen nog wedstrijden geannuleerd. Zo ook in de Nations Cup. De manches van Hickstead en Dublin mochten eraan geloven en intussen ook de Zweedse afspraak in Falsterbö in juli. Dus meteen de derde van de 7 Europese afspraken die niet doorgaat.

Wat staat er nog op het programma? Sankt Gallen van 3 tot 6 juni. La Baule in Frankrijk van 10 tot 13 juni, Sopot in Polen van 17 tot 20 juli en Rotterdam bij onze Noorderburen van 1 tot 4 juli.

Afscheid van Garfield

Jérôme Guéry maakte ondertussen het pensioen van Garfield de Tiji des Templiers wereldkundig. “Dit superpaard met een groot hart” kan voortaan genieten van een welverdiend pensioen. Wereldwijd schitterde de combinatie in de Longines Global Champîons Tour en werden ze begin mei nog derde op CSI5* Saint-Tropez. De zoon van Quasimodo Z x Goldspring de Lauzelle kan wel nog zorgen voor zijn opvolging. Hij blijft immers ten dienste van de fokkerij.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Op bezoek bij een kleine, gedreven fokker: Stal van ’t Hof te Moerzeke van Andreas Van Geyte

Paarden Ik ontmoette Andreas vorige zomer als voorzitter van de jury op het laatste Vlaams Kampioenschap. Hij is bestuurslid van de VFBT, maar vooral een gedreven fokker van het Belgisch trekpaard. Hoewel hij deelnemer is aan het nationaal kampioenschap merries, dingt hij met zijn trekpaarden niet alleen mee aan keuringen, maar labeurt hij er ook mee op de omliggende akkers, zowel van hemzelf als van (meestal oudere) landbouwers in de buurt.
Meer artikelen bekijken