Startpagina Actueel

Minister Hilde Crevits wil Vlaamse paardenfokkerij aan de wereldtop houden

Vlaams minister Hilde Crevits heeft samen met parlementslid Lode Ceyssens een bezoek gebracht aan de paardenfokkerij en stoeterij Dorperheide van de familie Philippaerts in Oudsbergen. Met de Olympische spelen in het vooruitzicht besprak minister Crevits de toekomst van de paardensector in Vlaanderen en werden een aantal concrete actiepunten aangekondigd om de paardenfokkerij te versterken.

Leestijd : 3 min

Binnenkort kunnen we weer een heel aantal Belgische toppaarden en topruiters aan het werk zien op de Olympische spelen in Japan. Al decennialang staat de Vlaamse paardenfokkerij aan de top van de wereld. Die plaats aan de wereldtop is het resultaat van een brede en dynamische paardensector in Vlaanderen. Het is onze ambitie om die topplaats met deze actiepunten te ook in de toekomst te garanderen, zegt Vlaams minister Hilde Crevits.

Verhoogde inzet van vzw Paardenpunt Vlaanderen De Vlaamse paardensport geniet al jaren internationale faam en de Vlaamse ruiters, zoals de familie Philippaerts, zijn echte ambassadeurs van die Vlaamse paardensport overal ter wereld. In de marge van een bezoek aan hun paardenfokkerij en stoeterijkondigde minister Crevits een aantal concrete actiepunten aan die de Vlaamse paardensport duurzaam moeten versterken. Zo krijgt PaardenPunt Vlaanderen vzw voor 2021 een bedrag van 325.000 euro om haar loketfunctie verder uit te bouwen. Daarnaast krijgt PaardenPunt Vlaanderen vzw ook een aantal nieuwe opdrachten. Zo zal een eerste actiepunt focussen op de marketing van sportpaarden. Een tweede richt zich op de fokkers en zal onderzoeken hoe zij optimaal ondersteund kunnen worden met de nodige informatie, visibiliteit en erkenning. Een laatste actiepunt betreft de digitalisatie van dekcertificaten, het eventueel vervangen door DNA-analyse ter controle van de correcte afstamming en een verdere optimalisatie van de afgifte van paardenpaspoorten. Door fokkerij genetische aanleg van bepaalde populaties verbeterd Door middel van fokkerij wordt de genetische aanleg van bepaalde populaties verbeterd om hen tot betere prestaties te brengen, dit evenwel zonder daarbij de genetische diversiteit uit het oog te verliezen. Paardenpunt Vlaanderen coördineert zo jaarlijks de aanvraag van de fokkerijsubsidie die tot doel heeft de 24 erkende Vlaamse paardenstamboeken te ondersteunen. Het departement Landbouw en Visserij ondersteunt dan weer innovatieve projecten in de fokkerijsector. Zo is eind 2020 het PaardenGenomica 2020-project gestart dat gecoördineerd wordt door Paardenpunt Vlaanderen in samenwerking met KULeuven, UGent en de stamboekverenigingen BWP en Zangersheide. Naast de fokkerij is natuurlijk ook de brede paardensport een belangrijke pijler in de paardensector. Voor de organisatie van wedstrijden rekenen vele plaatselijke verenigingen op de bereidwillige medewerking van landbouwers. Deze evenementen vinden immers plaats op agrarisch gebied. Op een economisch en ecologisch verantwoorde manier evenementen organiseren Dankzij de landbouwers krijgen lokale verenigingen de kans om op een economisch en ecologisch verantwoorde manier events te organiseren zonder daarbij een bijkomende claim te doen op het openruimtegebied. Het beleid laat die flexibele invulling ook toe zodat landbouwers de kans krijgen om hun rol als landschapsbouwer en gemeenschapsbouwer aan het brede publiek te tonen. Een win-winsituatie voor iedereen! Vlaams parlementslid en burgemeester van Oudsbergen Lode Ceyssens: "Volgens het departement Landbouw en Visserij is de paardensector in Vlaanderen goed voor een omzet van 800mio euro en zijn er in Vlaanderen 2700 mensen in tewerkgesteld. Het zwaartepunt van deze sector ligt hier in deze regio. Blij te horen dus dat bevoegd minister Crevits ook onder deze sector voluit haar schouders wil zetten." Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Maandag hopelijk akkoord over GLB, in krokusvakantie misschien ook over PAS

Actueel De Vlaamse regering mikt op de krokusvakantie voor een akkoord over stikstof. Maandag is er een nieuwe ministerraad, waar Landbouwminister Jo Brouns (CD&V) groen licht hoopt te krijgen voor de verdeling van de landbouwsubsidies. De knip in de groenestroomcertificaten, het derde dossier dat de regering verdeelt, is terug naar kabinetsniveau verwezen.
Meer artikelen bekijken